Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΜΠΑΡΟΖΟ: ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

"Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση των νέων στην Ελλάδα, των ο-ποίων η ζωή πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική ύφεση". Με αυτά τα λόγια απάντησε, κατά τη διάρ-κεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επι-τροπής κ. Μπαρόζο, στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου σχε-τικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Επιτροπή σε σχέση με την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος EU 2020 για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας.



Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα όσο δεν αποκαθίσταται η σχέση παραγωγικότητας και ανάπτυξης. "Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα αφού η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για την ανάκαμψη της οικονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στην δε κριτική του ευρωβουλευτή ότι η Επιτροπή αυτή την περίοδο παρουσιάζεται παραγκωνισμένη έναντι του Συμβου-λίου στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, ο κ. Μπαρόζο απέφυγε να απαντήσει.


Εξάλλου, σε τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων προς την Επιτροπή ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν αφήνει να εννοούνται ως βέλτιστες επιλογές οι μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Από οικονομικής σκοπιάς, μια τέ-τοια εξέλιξη θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ύφεση αφού περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η εγχώρια ζήτηση και η εσωτερική κατανάλωση. Άμεση επίπτωση αυτής της κυκλικότητας είναι η μείωση των κρατι-κών εσόδων, παρατήρησε σχετικά ο `Ελληνας ευρωβουλευτής.


Στην απάντηση του εκπροσώπου του Επιτρόπου O. Rehn, κ. De Gucht που παρουσίασε τις περικοπές μι-σθών και την ανεργία των νέων στην Ελλάδα ως "αναγκαίο κακό", ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμι-σε ότι η γενιά των 700 ευρώ δεν μπορεί να υποστεί νέες επιβαρύνσεις. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Ελ-ληνικής Στατιστικής Αρχής που ανεβάζουν την ανεργία στο 11,3% εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι νέοι έως 34 χρονών -14,6% στις ηλικίες 25 εως 34- δεν αφήνουν περιθώρια ευέλικτων προσαρμογών. Ο κ. De Gucht συμφώνησε με τον `Ελληνα ευρωβουλευτή και παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα για την τάση της ανεργίας στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά ενώ παρατήρησε ότι η απασχόληση έχει άμεση σχέση με την χαμηλή παραγωγικότητα ιδιαίτερα στον εκτεταμένο και δυσ-λειτουργικό δημόσιο τομέα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: