Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΑράΤυπος» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 4 με τίτλο :


«ΔΝΤ, ποιο ΔΝΤ;»


Ο ι επικοινωνιακοί εγκέφαλοι του Μεγάρου Μαξίμου, παίρνοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συντριπτικά ποσοστά των πολιτών να δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία, προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι…δεν τον είδαν, δεν τον ξέρουν τον Στρος καν κι ότι η Ευρώπη είναι αυτή που θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μηχανισμό στήριξης! Σε λίγο μας πουν ότι κι εκείνο το «εκχωρήσαμε εθνική κυριαρχία» δεν το είπε ο Παπανδρέου, μόνοι μας το φανταστήκαμε….


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :


« Πανάκριβη «έξοδος»…»


Αντί η κυβέρνηση να εξακολουθήσει να δίνει τις μάχες της για να αποφύγει τον εναγκαλισμό του ΔΝΤ και της συντηρητικής Ευρώπης, επιδίδεται σε χρύσωμα χαπιών. Το επικοινωνιακό επιτελείο, που εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός της εμπλοκής του ΔΝΤ στον «μηχανισμό διάσωσης», φοβούμενο το πολιτικό κόστος. Και χθες άρχισε άλλη επικοινωνιακή εκστρατεία, δίνοντας την πληροφορία ότι με τους 20 ξένους εμπειρογνώμονες του «μηχανισμού» συμφωνήθηκε ή συμφωνείται να μπορεί η Ελλάδα να βγει «ελεύθερα» από τον «μηχανισμό», όταν το θελήσει. Εκείνο που αποφεύγει να πει η κυβέρνηση, είναι ότι το «ελεύθερα» δεν σημαίνει και άρση των επώδυνων μέτρων που συμφωνούνται τώρα στους ορόφους του υπουργείου Οικονομικών. Τα μέτρα και οι «διαθρωτικές» αλλαγές (σφίξιμο στο Ασφαλιστικό και Εργασιακό, πρόσθετοι φόροι και νέες περικοπές) θα μείνουν, γιατί αποτελούν μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αφού, λοιπόν, τα μέτρα θα τα υποστούμε, προς τι να αποπληρώσουμε εφάπαξ (έστω και σε λίγες δόσεις) το δάνειο που θα πάρουμε από τον «μηχανισμό»; Δεν θα ήταν οικονομικά και κοινωνικά βέλτιστο να αποπληρωθούν τα 30-40 δις σε βάθος χρόνου; Περί ποίας….ελεύθερης εξόδου τυρβάζει το οικονομικό επιτελείο;


Από τη στήλη «ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Ο «Άγιος» του Μαξίμου…»


ΣΧολιάστηκε εύστοχα χθες πως η σκηνή με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να απευθύνει «πολιτικό διάγγελμα» εφ’ όλης της ύλης προς τον ελληνικό λαό, έχοντας δίπλα του τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον οποίο είχε καλέσει για να συγχαρεί για τη δράση του κατά της τρομοκρατίας, ήταν μάλλον πρωτοφανής. Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός έδειχνε να καμαρώνει δίπλα στον υπουργό του, ο οποίος, ως φαίνεται, είναι και ο μόνος που του δίνει χαρές, «ξελασπώνοντας» την κυβέρνηση στα δύσκολα. Αφού, λοιπόν, μίλησε για όλα ο πρωθυπουργός, από την Εγκληματικότητα μέχρι την Οικονομία και από τη διεθνή συγκυρία μέχρι τη διαφάνεια, κατέληξε: «Συγχαρητήρια Μιχάλη». Ναι,
αλλά τώρα που τέλειωσαν του Μιχάλη οι τρομοκράτες, τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου;


Από τη στήλη «ΕΝ…ΟΛΙΓΟΙΣ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ.2:


Να συζητηθεί το θέμα της προσφυγής στο ΔΝΤ στη Βουλή ζητά η Ν. Δ. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος εκτόξευσε χθες βολές κατά της κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου, ότι ευθύνονται αποκλειστικά για την εξέλιξη αυτή. Η Ν. Δ. όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά ο Γ. Παπανδρέου και οι κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ. «Εκείνος έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως υποστήριξε και ο Αντώνης Σαμαράς πριν από λίγες ημέρες. «Η εμπειρία από όλες τις χώρες όπου πήγε το ΔΝΤ δείχνει πως υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ν. Δ., ο οποίος επισήμανε πως ακόμη και αν ο Γιώργος Παπανδρέου βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει σοβαρές προτάσεις «για το πώς θα βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση και από τους δυσβάσταχτους όρους του Ταμείου»


Από τη στήλη «ΣΥΝΤΟΜΑ» της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» σελ. 6 με τίτλο :


«Κριτική Χρ. Ζώη στην κυβέρνηση»


ΈΝτονη κριτική ασκεί στην κυβέρνηση ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης για τη συγχώνευση μόλις 50 φορέων, όταν η Ν. Δ. είχε πλήρες σχέδιο για την κατάργηση 255 Οργανισμών Δημοσίου. Το παράδοξο είναι ότι μεταξύ των φορέων που καταργούνται, τονίζει, είναι το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, ένας φορέας που υπήρχε μόνο στα χαρτιά, δεν λειτούργησε ποτέ, δεν είχε προσωπικό, άρα ούτε λειτουργικό κόστος και τελικά, δεν απορροφούσε ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Ν. Δ. κάνει λόγο για προχειρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων και έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στις διάφορες επιτροπές και παραεπιτροπές σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: