Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 12-13 με τίτλο :


«Μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για έξοδο από την κρίση»


Μ ήνυμα ελπίδας και προοπτικής έστειλε στην ελληνική κοινωνία ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας το οικονομικό σχέδιο της Ν. Δ. Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα μια «στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση», ο πρόεδρος της Ν. Δ. κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που αν υλοποιηθούν άμεσα θα μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από το σκληρό μνημόνιο και τα ακόμα σκληρότερα μέτρα της κυβέρνησης…………………………………..


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


-Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους (που συμπεριλαμβάνει ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία, πολεοδομίες, νομαρχίες) από φυσικά και νομικά πρόσωπα με μ όνο κριτήριο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.


-Συμψηφισμός οφειλών , από και προς το Δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών. Χωρίς αυτόματο μηχανισμό συμψηφισμού δεν θα αποκτήσουμε ποτέ διεύρυνση της φορολογικής βάσης.


-Εσωτερικές μετατάξεις στο Δημόσιο, για την αξιοποίηση υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες που υπάρχει ανάγκη, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις


-Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ (εφαρμογή του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Μεταρρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας) καθώς ο Οργανισμός χρεώνει το Δημόσιο ήδη 2 εκατομμύρια την ημέρα.


-Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων ανά ασθενή, ώστε να υπάρξει προϋπόθεση διαφάνειας.


-Ηλεκτρονική συνταγογράφηση με παραχώρηση ανάθεσης του έργου (outsourcing), αντί για τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του Δημοσίου, που συνήθως αποτυγχάνουν.


-Αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και υδροηλεκτρικών που με τον πρόσφατο νόμο αποκλείονται.


-Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον εξορθολογισμό του ενεργειακού συστήματος αλλά και το σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος.


Πέραν των διαρθρωτικών μέτρων ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν και επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές που ήδη έγιναν, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο:


-Μέτρα που επανορθώνουν μεγάλες αδικίες ή αστοχίες από τις περικοπές που ήδη έγιναν.


-Περικοπές που εξουδετερώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ώστε να μη μεγαλώσει το έλλειμμα.


Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρεί μόνο σε περικοπές, η Νέα Δημοκρατία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ανάτασης της οικονομίας:


-Αντισταθμιστικά μέτρα ανάκαμψης, για να εξουδετερωθεί η ύφεση και το «κυκλικό» έλλειμμα που προκαλεί.


-Πρόσθετα αντισταθμιστικά , για να εξουδετερωθούν χρονικές υστερήσεις και επιπλέον ύφεση που θα προκληθεί από τα επόμενα βήματα του μνημονίου.
-Επανορθωτικά μέτρα για να απαλειφθούν κάποιες σοβαρές κοινωνικές αδικίες που λειτουργούν διαλυτικά για την κοινωνία και την οικονομία. Επίσης, πρόσθετα μέτρα που συμψηφίζουν τις δημοσιονομικές απώλειες από τα επανορθωτικά μέτρα.
Έμφαση έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς και στο θέμα της αξιοποίησης, κυρίως, της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας πως αξιοποίηση δεν σημαίνει ξεπούλημα και εκποίηση….


Το «Κατηγορώ» της κυβερνητικής πολιτικής


.Σύμφωνα με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση:


«Φούσκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για


το 2009 στο 13,6% . - Ματαίωσε «ώριμες» δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010, μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009.


-Το έλλειμμα διογκώθηκε το 4ο τρίμηνο, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έτρεχε με ετήσιο ρυθμό περί το 10% του ΑΕΠ.


-Παρουσίασε έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. - -Υποτίμησε τις προειδοποιήσεις Ελλήνων και ξένων για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. -Αναφέρονταν απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος και την αξιοπιστία της , υπονομεύοντας τη δανειοληπτική της ικανότητα. - Υπέπεσε σε αντιφάσεις και παλινωδίες , δείγμα έλλειψης πολιτικής αξιοπιστίας. - Κατέθεσε προγραμματικές δηλώσεις που αντί για περικοπές περιείχαν παροχές , αφού η Κυβέρνηση έμενε ακόμα προσκολλημένη στο δόγμα «λεφτά υπάρχουν». -Προχώρησε στην ψήφιση Προϋπολογισμού που ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Ακόμα: -Καθυστέρησε στη στελέχωση του Κρατικού μηχανισμού και παρέλυσε τον εισπρακτικό μηχανισμό του Δημοσίου. - -Κατέθεσε Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης , το όποιο δεν ήταν επαρκές για να καθησυχάσει τις αγορές.- ---Έστελνε συνεχώς λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα στις αγορές , τις οποίες και δεν έμαθε ποτέ να «διαβάζει». Ακόμα:


- Άργησε να παραδεχθεί το μέγεθος του προβλήματος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.


- Επέδειξε, διεθνή πολυπραγμοσύνη και ανάλωσε πολύτιμο κεφάλαιο , χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και ουσιαστικό αποτέλεσμα.


• Και προσπάθησε να εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με την απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ, απειλή που μετατράπηκε σε «μπούμεραγκ» για τη χώρα μας (ήταν τότε που η Καγκελάριος Μέρκελ βρήκε το πρόσχημα του ΔΝΤ).


Με δύο λόγια, το ΠΑΣΟΚ έχασε χρόνο, πολύ χρόνο, κι έκανε όλα τα πιθανά και απίθανα λάθη…


Τρία ήταν τα κυριότερα σφάλματα της Κυβέρνησης. Και ο συνδυασμός τους μετέτρεψε το πρόβλημα ελλείμματος σε κρίση δανεισμού:


-- Ότι η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα του 2009.


-- Ότι στη συνέχεια για μήνες δεν έπαιρνε μέτρα που έσπευδαν να πάρουν όλες οι άλλες χώρες που είχαν παρόμοια προβλήματα.


-- Κι ότι έκανε μια σειρά από κινήσεις που απαξίωσαν τη χώρα και υπονόμευαν την εμπιστοσύνη στην Οικονομία της και στην κυβέρνησή της.


Η Ελλάδα καλείται να μειώσει 11 μονάδες σε 5 χρόνια. Με ρυθμό 2,2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ ετησίως.


Δηλαδή διπλάσιο! Πράγμα που δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο…


• Άλλωστε, ακόμα και η τελευταία Έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21 Μαϊου, για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, επισημαίνει το ίδιο πράγμα:


– «Το μέγεθος της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής κατά την περίοδο 2010-2013 υπερβαίνει κατά πολύ την αναμενόμενη μείωση του ελλείμματος». Υπενθυμίζω ότι το στοιχείο αυτό αποτέλεσε τον πυρήνα της ως σήμερα κριτικής μας – ότι δηλαδή γίνεται δυσανάλογα μεγάλη μείωση ΑΕΠ για να επιτύχουμε την απαραίτητη μείωση του ελλείμματος.


Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες:


- Η ανεργία διογκώνεται, και ανήλθε ήδη στο 11,7% το 1ο τρίμηνο του 2010, από 9,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


- Η ύφεση βαθαίνει, και εκτιμάται επίσημα τώρα, περί το 4% για το 2010, από 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον Ιανουάριο και από 2% που ήταν η αναθεωρημένη εκτίμηση το Μάρτιο.


Κι ενώ στην Ελλάδα ή ύφεση βαθαίνει και η ανεργία ανεβαίνει, η παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης… -


- Ο πληθωρισμός αυξάνεται, και εκτοξεύθηκε στο 5,3% το φετινό Μάιο, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, 10 φορές υψηλότερος από πέρυσι!


- Η ψυχολογία της αγοράς παρέλυσε, η ανασφάλεια της κοινωνίας επιτάθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: