Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΤ ΚΑΙ ΑΤΕ

Η πρόταση του κ. Σάλλα εξέπληξε την αγορά για δύο λόγους. Πρώτον γιατί μόλις πριν λίγο καιρό η Τράπεζα Παιραιώς φαίνονταν στην αγορά ως έχουσα πρόβλημα ρευστότητας, όπως άλλωστε όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα. Σήμερα, που δεν άλλαξε κάτι απο τα δεδομένα, προτείνει την εξαγορά δύο τραπεζικών ομίλων και μάλιστα ομίλων που την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει το Ελληνικό δημόσιο. Ειδικότερα προτείνει την αξαγορά του 33% του ΤΤ και του 77% των μετοχών της ΑΤΕ έναντι συνολικού τιμήματος 701 εκατομ. ευρώ μετρητά!!!!! Πού βρέθηκαν τα λεφτά;
Δεύτερον, η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια παλαιότερων συνομιλιών με την Εθνική τράπεζα, η οποία δέχθηκε άρνηση σε μια αντίστοιχη πρόταση. Πού διαφέρουν οι δύο προτάσεις και γιατί η πρόταση του κ. Σάλλα θα εξεταστεί με πολύ σοβαρότητα απο την κυβέρνηση όπως δήλωσαν στελέχη της;
Είναι γνωστό ότι τα ''φιλέτα'' της τραπεζικής αγοράς που ανήκουν στο δημόσιο είναι πράγματι το ΤΤ και η ΑΤΕ ανεξάρτητα αν η ΑΤΕ παρουσιάζει στατιμότητα αν όχι μείωση στις τραπεζικές της λειτουργίες κι επομένως στις επιδόσεις της.
Οι εργαζόμενοι, πάντως και στις δυο τράπεζες, ΤΤ και ΑΤΕ ήδη προανήγειλαν απεργίες αρνούμενοι να δεχθούν την εξαγορά αυτή.
Από την πλευρά της χρηματιστηριακής αγοράς η είδηση έτυχε θετικότατης υποδοχής. Στελέχη αναφέρουν ότι πρόκειταιθ για σημαντική αλλά και μελετημένη πρόταση απο την πλευρά του κ. Σάλλα.
Αυτό φάνηκε και στην σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου όπου ο τραπεζικός κλάδος ''πέταξε'' στα ύψη.
Απο την πλευρά της μείζονος αντιοπλίτευσης υπήρξαν δηλώσεις θετικές για την είδηση σημειώνοντας ότι ''ναι στις τραπεζικές συγχωνεύσεις αλλά με διαφάνεια και προς το συμφέρον της αγοράς και της κοινωνίας''.
Στην πρ΄ταση του κ. Σάλλα προστέθηκε με ανακοίνωση και πρόταση απο την Εθνική τράπεζα, η οποία θέτει θέμα πλειοδοτικού διαγωνισμού ή πλειοδοτικής πρότασης αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι άμεσα ενδιαφερομένη και αυτή για το συνολικό πακέτο.
Τις επόμενες ημέρες θα δούμε το αποτέλεσμα αυτών των προρτάσεων αλλά και αν και κατά πόσο θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Πάντως θα υπάρξουν εξελίξεις σημαντικές και στις υπόλοιπες τράπεζες αφού άνοιξε ο χορός των συγχνεύσεων καθ' υπόδειξη της ΕΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: