Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (UNCLOS)

"Η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινο-τικού κεκτημένου. Είναι διεθνής Συμφωνία μικτού χαρακτήρα την οποία έχουν υπογράψει και κυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη και όλα -πλην της Τουρκίας- υποψήφια για ένταξη κράτη", ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο.



Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι "Γι' αυτόν τον λόγο κάθε υποψήφια χώρα οφείλει να υιοθετήσει την Σύμ-βαση (UNCLOS) πριν και προκειμένου να επιτύχει την ένταξή της στην Ε.Ε.".


"Η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση" τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.


Η παρέμβαση έγινε με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο που προκλήθηκε στο βορειοανατολικό Αιγαίο με τις δραστηριότητες, επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας του τουρκικού ωκεανογράφου "Τσεσμέ".


Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι η μη ανταπόκριση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας σε ορισμένα διαπραγματευτικά Κεφάλαια όπως τα Κεφάλαια "Ενέργεια" και "Αλιεία".


"Γι' αυτό", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο αυτήν την Σύμβαση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: