Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ι.Βρούτσης, μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, υπογράμμισε:
1"Διαφωνούμε με την απόσυρση του κράτους από την εγγύηση της καταβολής των συντάξεων. Η τροπο-λογία της τελευταίας στιγμής για τη διατήρηση του καθεστώτος της κρατικής επιχορήγησης, είναι γενικό-λογη και, στις παρούσες συνθήκες των υψηλών απαιτήσεων, μη επαρκής.
Η θέση μας είναι ότι το κράτος οφείλει να συνεχίσει να εγγυάται την καταβολή των συντάξεων, όπως επι-τάσσει το Σύνταγμά μας, αφού είναι επόπτης, διαχειριστής και θέτει τους κανόνες.
2. Απορρίπτουμε το διαμελισμό της σύνταξης σε βασική και αναλογική. Είναι όχημα για τη μείωση των συντάξεων. Επιπλέον, αλλοιώνει το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και συμψηφίζει την αναγκαία κοινωνική προνοιακή παροχή για επαρκή διαβίωση, με την ανταποδοτική σύνταξη.
Η σύνταξη πρέπει να είναι μια και ενιαία.
3. Διαφωνούμε και απορρίπτουμε το βίαιο τρόπο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έγινε με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και χωρίς να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Κοινωνίας - το Δημογραφικό - προστατεύοντας τη μητρότητα, την οικογένεια και τους πολύτεκνους.
4. Διαφωνούμε, με τον προτεινόμενο τρόπο υπολογισμού των ποσοστών αναπλήρωσης, που μειώνει δρα-ματικά τις συντάξεις. Είναι αυθαίρετος και χωρίς τεκμηρίωση.
Η άποψη μας είναι, ο συντελεστής αναπλήρωσης πρέπει να είναι ένας, ενιαίος και να στηρίζεται σε έγκυ-ρες αναλογιστικές μελέτες και να αντιστοιχεί στις εισφορές.
5. Το νέο Σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, παράγει ανισότητες σε βάρος αυτών που δεν έχουν στα-θερή εργασία και είναι χαμηλόμισθοι και, ως εκ τούτου, έχουν κίνητρο για εισφοροαποφυγή.
Το ορθολογικό και δίκαιο είναι ο σταθερός και ενιαίος συντελεστής και μια εθνική πολιτική απασχόλησης και ασφάλισης, που θα κάνει ελκυστική την ποιοτική, πλήρη και ασφαλισμένη εργασία.
6. Δεν συμφωνούμε, με τον στενά εισπρακτικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, που δημιουρ-γεί κοινωνικές αδικίες, όπως αυτές των χαμηλοσυνταξιούχων και επιπλέον γιατί δεν συνδέεται με τις ανα-πτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι, χωρίς ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, δεν μπορεί να διευ-ρυνθεί η χρηματοδοτική βάση του Συστήματος και επομένως να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Είναι ανάγκη άμεσα, να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρες πλαίσιο για την ανάπτυξη στη χώρα μας.
7. Είμαστε αντίθετοι με την περικοπή των συντάξεων και τις κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ. Είναι κοινωνικά άδικες και στηρίζουν οικονομικά το Σύστημα με εσωτερική αναχρηματοδότηση.
Υποστηρίζουμε σταθερά ότι οι μειώσεις και οι θυσίες πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύ-ντομη.
8. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για τις αμοιβές των νέων εργαζομένων. Η επέκταση του χρόνου της πρακτικής άσκησης, η έκ-πτωση στις αμοιβές των νεοεισερχόμενων στην εργασία και η ανασφάλιστη μαθητεία, δημιουργούν ένα "σώμα" φθηνής εργασίας, που μειώνει το εισόδημα των νέων εργαζομένων, κλονίζει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας και δεν συνδέεται με την υγιή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελληνική Οικονομία.
Η δική μας θέση είναι: οι κατώτατοι μισθοί της ΕΓΣΣΕ πρέπει να διατηρηθούν και για τους νέους μας. Είναι, όμως, για μας υψηλή προτεραιότητα η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργί-ας να στηριχθεί ουσιαστικά. Απαιτείται, ολοκληρωμένη και στοχευμένη πολιτική, που θα εξασφαλίζει -με αποτελεσματικό τρόπο- την είσοδο, την παραμονή, αλλά και τις ανοδικές μεταβάσεις των νέων στην αγορά εργασίας. Η αξιοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με πιστοποίηση, αλλά και επαρκές εισόδημα για τη διαβίωσή τους είναι επίσης αναγκαία.
Το Ασφαλιστικό "μωσαϊκό" που ψήφισε η κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι δεν θα πάει πολύ μακριά.
Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισαν νομοθετικά με επιστημονικό τρόπο και ενιαία το ασφαλιστικό. Νομοθέτησαν αποτελεσματικά μέτρα άμεσης απόδοσης. Ανέλαβαν πολιτικό κόστος. Έκαναν τομές. Διατήρησαν την εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις. Διαφύλαξαν τον αναδιανεμητικό, κοινωνι-κό και δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος. Βελτίωσαν τη χρηματοδότησή του με παραμετρικές αλλαγές. Έδωσαν πνοή και βιωσιμότητα χωρίς να "φορτώσουν" το κόστος στους ασφαλισμένους και χαμηλοσυντα-ξιούχους και χωρίς να το προσεγγίσουν μόνο λογιστικά.
Εμείς, ως Ν.Δ., θα είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με υπεύθυνη κριτική αξιολόγηση, συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις για ένα νέο Ασφαλιστικό Σύ-στημα Κοινωνικά Δίκαιο και Οικονομικά Υγιές.
Το Ασφαλιστικό "Μωσαϊκό", που ψήφισε η κυβέρνηση, είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, μη τεκμηριωμέ-νο. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να αλλάξει και πάλι.
Η ΝΔ, δεν το ψήφισε επί της αρχής. Στην αναλυτική, όμως, συζήτηση και ψήφιση κατ' άρθρο, με βαθιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δεν δίστασε να στηρί-ξει διατάξεις του, που κινούνταν στη θετική κατεύθυνση (26 ΝΑΙ - 12 ΠΑΡΩΝ και 36 ΟΧΙ), σε αντίθεση με το "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" του ΠΑΣΟΚ, που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική του πορεία. Δεν μιμηθήκαμε τις πρακτικές του. Δεν ακολουθήσαμε το καταστροφικό, αντιπολιτευτικό του παράδειγμά του. Δεν είμαστε ίδιοι".
Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου