Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της



«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :


« «Ναι» λέει η Ν. Δ., αρκεί να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις»


«Ν αι μεν, αλλά..», ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η γαλάζια παράταξη είναι γενικά υπέρ εξαγορών και συγχωνεύσεων, κάτω όμως από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γενική αρχή αποτελεί πως η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι σκόπιμη, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αντέξουν στην κρίση. Ωστόσο, όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, στις εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών θα πρέπει να τηρούνται οι εξής απαραίτητες προϋποθέσεις: - Να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον – Να οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας και φάσματος, στο διαμοιρασμό των κινδύνων, στην απόκτηση ικανού μεγέθους για να αντεπεξέλθει το νέο πιστωτικό ίδρυμα στις διεθνείς προκλήσεις, στη θωράκιση των θυγατρικών τους στο εξωτερικό, στην ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επ ωφελεία καταθετών, δανειοληπτών και μετόχων. Υπό το πρίσμα αυτό αξιολογεί η Ρηγίλλης και την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του Τ. Τ., δίνοντας παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της Αγροτικής, παραδοσιακής πηγής ρευστότητας για τον Έλληνα αγρότη. Το ζήτημα είναι πώς για να τοποθετηθεί υπεύθυνα τη Ν. Δ., θέλει να έχει όλα τα δεδομένα, τα οποία δεν είναι γνωστά αυτή τη στιγμή. (το άρθρο συνεχίζεται…)


Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των


«ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :


«Τους έστειλαν διακοπές»


Για όλα υπάρχουν λύσεις. Έτσι φαίνεται ότι οι εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ σε Βουλή και κυβέρνηση αποφάσισαν να στείλουν διακοπές τη Βάσω Παπανδρέου και τους άλλους βουλευτές που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων. Ούτε η Βάσω ούτε οι κ. κ. Κουρουμπλής, Νασιώκας και Γείτοντας μετέχουν στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής που θα ασχοληθεί την προσεχή εβδομάδα με τον νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου ενσωματώνεται η τροπολογία….


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«Ρετούς στη μηχανή»


Καμπανάκι προς τους υπουργούς της κυβέρνησης χτύπησε ο Νίκος Σαλαγιάννης, λέγοντας ότι «από εδώ και πέρα θα είμαστε πιο σκληροί». Ο βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης υπεραμύνθηκε της άποψης ότι χρειάζεται ανασχηματισμός – ακόμη και άτομα εκτός ΠΑΣΟΚ να εναχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, είπε , καθώς «όπως παρουσιάζεται σήμερα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα»….


Από τη στήλη «ναυτίλος» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 10 :


…Και φθάσαμε να θεωρούν ορισμένοι (στόκοι) τη συμφωνία ΓΣΕΕ- ΣΕΒ για πάγωμα των μισθών μικρότερο κακό μπροστά στο μεγαλύτερο, να χαθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός. Εν πρώτοις, ο κίνδυνος αυτής της απώλειας δεν έχει αποτραπεί οριστικώς. Κατά δεύτερον: πάγωμα μισθών με τον πληθωρισμό να τρέχει προς το 7% και τις περικοπές που έχουν ήδη υποστεί οι εργαζόμενοι; Με τι θα ζήσουν; Ή μήπως έχει τελειώσει το κακό; Κι άλλα μέτρα αναμένονται τον Αύγουστο κι άλλα μέτρα θα ληφθούν καθώς θα χειμωνιάζει. Πόσα και για πόσο νομίζουν τα ανδρείκελα των γιάπηδων ότι μπορεί να αντέξει ο λαός;……


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Φόβος λευκής απεργίας»


Άρον –άρον φρόντισε να μαζέψει το Μαξίμου τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δικαιολογημένα εδώ που τα λέμε. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα πήραν στο κρανίο, το μήνυμα δυσφορίας μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και έτσι ο μόνος που την πάτησε ήταν ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ζήτησε νομιμοποίηση των σκληρών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση μέσω εκλογών. Ως προς το ερώτημα τι φοβήθηκαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και υποχρεώθηκαν σε στροφή 180 μοιρών η απάντηση μάλλον απλή: μα τη λευκή απεργία των βουλευτών, οι οποίοι δεν θα είχαν κανέναν λόγο να τρέξουν, από τη στιγμή που οι εκλογές θα γίνονταν με λίστα και θα είχαν ως στόχο να πάρουν πόδι από την Κ. Ο. οι ανεπιθύμητοι…


Από την 1η σελίδα της


«ΧΩΡΑΣ» με τίτλο :


«Νέο σκληρό πακέτο φέρνει ο Παπακωνσταντίνου»


Νέο σκληρό πακέτο μέτρων, εντός του 2010, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός εξήγησε ότι θα τεθούν επί τάπητος μέχρι το τέλος του 2010: - Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι διαπραγματεύσεις για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τα σχέδια για την εξυγίανση του ΟΣΕ – Η μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές προϊόντων , κατά περίπου 10%. – Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ώστε να προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές, αυξάνοντας αντίστοιχα τον φόρο μεταβίβασης (το άρθρο συνεχίζεται…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: