Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ Ν' ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Σε ένα περιβάλλον οργής και απογοήτευσης οι πολίτες καταδικάζουν ολοένα και περισσότερο τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αντιλαμβάνονται ότι οι όροι του μνημονίου που ψηφίστηκαν στη Βουλή ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους. Χωρίς να τρέφουν αυταπάτες ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει από δήθεν καινούριους σχηματισμούς και νέα κόμματα, αναγνωρίζουν ότι ο Αντώ-νης Σαμαράς είχε δίκιο που είπε όχι στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.



Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research (Το Βήμα, Κυριακή 4 Ιουλίου) οι λέξεις Οργή (35,5%), Απο-γοήτευση (33,3%) και Φόβος (21,1%) αθροίζοντας συνολικά σχεδόν 90%, περιγράφουν τα συναισθήματα των πολιτών απέναντι στις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Την ίδια ώρα, η ελληνική κοινή γνώμη διαφωνεί με τις αλλαγές που προετοιμάζονται στις εργασιακές σχέσεις σε ποσοστά που φτάνουν στο 82,9% (απελευθέρωση απολύσεων), ενώ το 83,8% διαμαρτύρεται για τις αλλα-γές στο ασφαλιστικό (το 19% τις θεωρεί καταστροφικές, το 29,6% ζητά την άμεση απόσυρσή τους και το 35,2% τις χαρακτηρίζει άδικες).


Έτσι, όπως προκύπτει και από την έρευνα της RASS (Το Παρόν, Κυριακή 4 Ιουλίου) το 74,9% δηλώνει την απόλυτη απογοήτευσή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαντώντας ότι είναι «χειρότερη απ’ ότι περίμενε», ενώ το 79% θεωρεί ότι «με ταμέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής των πολιτών».


Ένα αντίστοιχο ποσοστό άλλωστε (77,2%) υποστηρίζει ότι «υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας», ενώ η πλειοψηφία του 49,3% δηλώνει ευθέως ότι «ο Σαμαράς είχε δίκιο που είπε όχι στον μηχανισμό στήριξης» με μόνο το 37,7% να έχει αντίθετη γνώμη (το 13% δεν πήρε θέση).


Καθώς οι πολίτες βλέπουν έμπρακτα τι σημαίνουν οι ασφυκτικοί όροι του μνημονίου, είναι σαφές ότι σχη-ματίζεται πλέον μία κοινωνική πλειοψηφία που αντιτίθεται στους όρους του.


Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, το 64,1% θεωρεί ότι «δεν είναι ώριμες οι συν-θήκες για τη δημιουργία νέων κομμάτων» ενώ το 75,4% απαντά ότι «τα νέα κόμματα δεν μπορούν να με-ταβάλουν τους συσχετισμούς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων».


Όπως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, οι έλληνες πολίτες δεν αντιστρατεύονται τον δικομματισμό. Αυτό που αντιστρατεύονται είναι οι λανθασμένες πολιτικές και οι καταστροφικές επιλογές που οδηγούν σήμερα την κοινωνία μας σε μαρασμό. Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει σταθερά στην στρατηγική της διεξόδου χωρίς τους ασφυκτικούς και άδικους όρους του μνημονίου που επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προ-σβλέποντας στην αποδοχή και την υποστήριξη της στρατηγικής της από την κοινωνία και τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: