Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ

"Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού τομέα αποτελεί προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και την αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων", δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρ.Σταϊκούρας, σχετικά με την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμι-ευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς και υπογράμμισε:



"Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι παρεμβάσεις της Πολιτείας και οι πρωτοβουλίες των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπε-ζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της αγοράς.


Έτσι, είναι πράγματι σκόπιμη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχω-νεύσεις. Αυτό, άλλωστε, έχει υποστηρίξει, ήδη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι αυτές είναι αναγκαίες, για να μπορέσουν οι Ελληνικές Τράπεζες να αντέξουν στην κρίση.


Αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.


Να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.


Να οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας και φάσματος, στο διαμοιρασμό των κινδύνων, στην απόκτηση ικα-νού μεγέθους για να ανταπεξέλθει το νέο πιστωτικό ίδρυμα στις διεθνείς προκλήσεις, στη θωράκιση των θυγατρικών του, στο εξωτερικό, στην ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επ' ωφελεία καταθετών, δανειοληπτών και μετόχων.


Η σημερινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτη-ρίου πρέπει να αξιολογηθεί, υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα.


Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, παραδοσιακής πηγής ρευστότητας για τον Έλληνα αγρότη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: