Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΕ

ΑΠΟ ΤΟ euro2day

Οι τράπεζες διερευνούν τον αντίκτυπο που θα υπήρχε στις δραστηριότητες παραγώγων και ομολόγων από μία ενδεχόμενη αποχώρηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Το τελευταίο διάστημα, ορισμένες τράπεζες είχαν διατυπώσει την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας μελέτης για τον αντίκτυπο αυτού του σεναρίου.



Έτσι, ο διεθνής οργανισμός που αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγώγων και swaps επικοινώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τα μέλη του, ώστε να δημιουργηθεί ένα σώμα που θα διατυπώσει προτάσεις, προκειμένου να είναι έτοιμες οι τράπεζες για το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας από την ευρωζώνη.


Αν και όσοι παρίστανται σε αυτές τις συζητήσεις εκτιμούν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απομακρυσμένο, πολλές τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ζητούν πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά την κρίση χρέους των τελευταίων μηνών.


Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι θα συμμετάσχουν τελικά σε αυτό το σώμα.


Πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες δηλώνει ότι λόγω της «ευαισθησίας» του ζητήματος ο αριθμός των συμμετεχόντων στο σώμα θα είναι μικρός -περίπου 12- και θα είναι κυρίως τράπεζες αλλά και επενδυτές.


Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Derivatives (International Swaps and Derivatives Association) επισημαίνει πως η κίνηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει «καμία πρόβλεψη για την πιθανότητα υλοποίησης τέτοιου ενδεχομένου», αλλά πως αποφασίστηκε να ιδρυθεί μία ερευνητική ομάδα ώστε «να αναζητηθούν τα διαφορετικά σενάρια από την πιθανή αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη και να εξακριβωθούν οι νομικές κινήσεις και τα έγγραφα που απαιτούνται για τις αγορές παραγώγων και τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: