Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Το κλίμα εμφύλιου εντός της κυβέρνησης προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσέδωσε χαρακτηριστικά ψήφου ευθύνης στην υπερψήφιση του ασφαλιστικού ν/σ, καλώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθούν την κρισιμότητα της πολιτικής συγκυρίας.
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα «θερμό καλοκαίρι μεταρρυθμίσεων», για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του μνημονίου, ο κ. Παπανδρέου στέλνει μήνυμα, μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ότι η χώρα είναι στο σωστό δρόμο και στο τέλος της τετραετίας θα βγει από το τούνελ της κρίσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι απανωτές εστίες αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, προκαλούν προβληματισμό. Ενδεικτικά, λίγο έλειψε να αναδειχθεί σε έντονο ενδοκυβερνητικό θέμα η κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, που προέβλεπε για κάποιους χαμηλοσυνταξιούχους μικρή αύξηση στα επιδόματα, που αντικατέστησαν τα δώρα Πάσχα- Χριστουγέννων και αδείας.
Η κατάθεση της τροπολογίας αιφνιδίασε το υπουργείο Οικονομικών, που διέρρεε ότι δεν δύναται να καλύψει δημοσιονομικά αυτό το κονδύλι.Ωστόσο το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Εργασίας απέδωσε την επίμαχη τροπολογία σε λάθος υπηρεσιακού παράγοντα και απέρριψε τα περί ενδοκυβερνητικών τριβών.
Παράλληλα, κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Βάσως Παπανδρέου και της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή το ν/σ για το ΕΣΥ, ενώ σκιές φαίνεται ότι υπάρχουν και στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, για τα χρέη των ΔΕΚΟ.
Γεννιούνται έτσι φόβοι ότι οι κόντρες αυτές ίσως επηρεάσουν την ψήφιση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε σε αμερικανικό δίκτυο ότι είναι σίγουρος πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί.
Με όλα τα παραπάνω να προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, ήλθε και η κατάθεση τροπολογίας-προσθήκης στο ν/σ για το ασφαλιστικό από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλή, για την προστασία των εργαζόμενων μητέρων την οποία συνυπογράφει η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα.


Αρνητική δημοσκόπηση για τα κόμματα


Δημοσκόπηση της Kappa Research για την εφημερίδα "το Βήμα" δείχνει πως 4 στους 10 Έλληνες δεν θέλουν να ψηφίσουν κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν αντίθετοι στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, τις οποίες θεωρούν ζημιογόνες.


Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρατούν αρνητική στάση απέναντι στη δημιουργία νέων κομμάτων, τα οποία θεωρούν θνησιγενή. Μάλιστα, περισσότερο αρνητικοί είναι στη δημιουργία ενός κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αρκετοί βλέπουν θετικά το νέο κόμμα του Φ. Κουβέλη, ο οποίος αντλεί φίλους από τον χώρο του ΣΥΝ, του οποίου τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: