Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πρωτοβουλία για την διευκόλυνση των νέων επιχειρηματιών

Την ανάγκη ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών και την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματο-πιστωτική αγορά τόνισε με γραπτή ερώτηση στη Προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου.


Σε απάντησή του το Συμβούλιο διαπίστωσε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα στην στήριξη της επιχειρη-ματικής δράσης των νέων ατόμων και υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε πρόταση ούτε σύσταση της Επιτροπής η οποία προτείνει να παρέχεται στους νέους προτιμησιακή πρόσβαση στη χρημα-τοδότηση για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως η οικονομική κρίση που πλήτ-τει πολλά κράτη μέλη δημιουργεί νέες προκλήσεις όπως για παράδειγμα, την ανάγκη οικονομικής ενθάρ-ρυνσης και στήριξης των νέων ανθρώπων που επιθυμούν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση και εξέ-φρασε την σημασία ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Σημειώνεται ότι σήμερα και κατ' εφαρμογήν της απόφασης αριθ. 1639/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινο-βουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2006 σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (2007-2013), ισχύουν κάποιοι μηχανισμοί που εγκρίθηκαν σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση πιστώσεων στις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχει-ρήσεις για πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των δυνατοτήτων τους για ανάπτυξη όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα για την καινοτομία και το πνεύμα επιχειρηματικότητας, που εντάσσεται στο πρόγραμμα-πλαίσιο (2007-2010) για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και το πρόγραμμα "Erasmus για νέους επιχειρηματίες". Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μικροχρημα-τοδοτήσεων Progress παρέχει μικροπιστώσεις στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και στα άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους και επιθυμούν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση. Με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να κινητοποιήσει 500 εκατ. ευρώ υπό μορφή πιστώσεων, σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στα παραπάνω προγράμματα δεν υπάρχουν ειδικές και συγκεκριμένες αναφορές για ηλικιακά νέους επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: