Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΠΤΑ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ''ΟΧΙ'' ΣΤΟ Ν/Σ

Τους επτά λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία λέει «όχι» επί της αρχής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηρίζοντας, σε δήλωσή του, ως άδικο και αναποτελεσματικό το σχέδιο νόμου, που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά περιορίζεται απλά σε μια λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η «γαλάζια» παράταξη θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ν.Δ. θα καταθέσει εντός της Βουλής, δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα κινούνται προς δύο, κυρίως, κατευθύνσεις.



Πρώτον, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας στο σύστημα και, δεύτερον, στη δημιουργία του περιβάλλοντος εκείνου, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις στους Έλληνες πολίτες.


«Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γιατί, ούτε οικονομικά υγιές είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ορθολογισμό, περιορίζεται απλά σε μια λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Όπως τόνισε, μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία θα πει «όχι» επί της αρχής στο σχέδιο νόμου γιατί:


1. Το κράτος αποσύρεται, «δραπετεύει» από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης.


2. Η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία. «Απορρίπτουμε το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.


3. Οι κρίσιμες αλλαγές, που αφορούν στα έτη ασφάλισης, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Η αναλογιστική μελέτη, που κατατέθηκε δεν είναι πλήρης μελέτη, αλλά προκαταρκτική έκθεση.


4. Δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζόμενου και της σύνταξης, που τελικά θα πάρει.


5. Με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, χωρίς σταθερή εργασία, που θα έχουν, πλέον, κάθε συμφέρον να χρησιμοποιούν το σύστημα μόνο για μια 15ετία, ώστε να διασφαλίζουν μόνο τη βασική τους σύνταξη.


6. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.


7. Η προτεινόμενη νέα δομή του συστήματος, αντί να το απλοποιεί, δημιουργεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ανυπόφορη γραφειοκρατία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η «στρατηγική» που θα καταθέσει η Ν.Δ., στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, θα περιλαμβάνει προτάσεις, όπως η ύπαρξη μίας και ενιαίας σύνταξης. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται πως θα προτείνει να υιοθετηθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προκειμένου να στηριχθεί η χρηματοδοτική βάση του Ασφαλιστικού Συστήματος, να ανακληθούν η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης και η επιβολή κρατήσεων τύπου ΛΑΦΚΑ και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.


Σήμερα η πρόταση για την οικονομία
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο το γενικό πλαίσιο των προτάσεων της «γαλάζιας» παράταξης για την οικονομία. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα συγκροτήσουν τη στρατηγική του κόμματος για την έξοδο από την κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση της χώρας από τους όρους του Μνημονίου της Τριμερούς Επιτήρησης.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες των σημερινών ανακοινώσεων ήταν το αντικείμενο συνεχών συσκέψεων χθες στη Ρηγίλλης, όπου μέχρι αργά το βράδυ ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονταν την ομιλία-παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ.
Όπως έχει ήδη γράψει η «Α», οι προτάσεις που θα ανακοινώσει σήμερα ο κ. Σαμαράς θα είναι στοχευμένες, και μηδενικού ή ελάχιστου κόστους, με παραδείγματα για κάθε περίπτωση. Έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω κοινοτικών κονδυλίων, στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και στη στήριξη της ναυτιλίας και του τουρισμού, δύο τομείς που έχουν υποστεί πλήγμα από τη λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα δύο αρμόδια υπουργεία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εξαπολύσει παράλληλα νέα επίθεση στην κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα μέτρα που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ οδηγούν τη χώρα σε καταστροφή.
Πάγια άποψη του κ. Σαμαρά, την οποία επαναλάμβανε και χθες στους οικονομικούς συνεργάτες του, είναι πως η επιλογή της κυβέρνησης να προσπαθήσει να αυξήσει τα έσοδα με εισπρακτικά μέτρα αποτελεί τον πιο λάθος δρόμο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ειδικότερα πως με το να συμπιέζει η κυβέρνηση το εισόδημα των εργαζόμενων, επιβάλλοντας διαρκώς φόρους, χωρίς παράλληλα να ενισχύει την ανάπτυξη, δεν θα επιτύχει αύξηση του ΑΕΠ και συνεπώς «αύξηση της πίτας».
Τα μέχρι στιγμής οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν άλλωστε του λόγου το αληθές, καθώς, όπως πολλές φορές έχει καταγγείλει η Ρηγίλλης, οι αριθμοί δείχνουν πως η κυβέρνηση επιδίδεται σε λογιστικές αλχημείες, καθώς «δεν της βγαίνουν τα νούμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: