Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 14 με τίτλο :


«Α. Σαμαράς: Παρουσιάζει σήμερα τα μέτρα για ανάπτυξη και απεμπλοκή από το Μνημόνιο»


Μ ια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα πλήρες πακέτο αναπτυξιακών και όχι μόνο μέτρων , παρουσιάζει σήμερα σε ειδική εκδήλωση ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να περιοριστεί η ύφεση και να υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα προτείνει, ξεκαθαρίζει πως στόχος του δεν είναι να φρενάρει τις απαραίτητες αλλαγές που περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, το μνημόνιο, αλλά να απαλείψει τις τεράστιες αδικίες. Προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι πλέον η εξουδετέρωση της ύφεσης, χωρίς όμως το σκληρό πακέτο μέτρων που θα διαλύσει την κοινωνία και θα σκοτώσει την οικονομία. Έτσι, ο κ. Σαμαράς θα στηρίξει το «όχι» του κόμματος στο μνημόνιο, ενώ πλέον στη Ρηγίλλης εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η κοινωνία στέκεται στο πλευρό του κόμματος. Σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ξεκάθαρα παραδείγματα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισημάνει πως τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο αυξάνουν την ύφεση αλλά στραγγαλίζουν και την αγορά. Η στρατηγική του εξάλλου για την οικονομία θα εξελίσσεται σε καθημερινή βάση, ενώ ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων και όχι μόνο για την οικονομία, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο. Δίνοντας έμφαση σε κρίσιμους τομείς, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και οι αποκρατικοποιήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς θα αποδείξει ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι επώδυνο και αδιέξοδο και θα προτείνει μια διαφορετική οικονομική πολιτική. ( το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙKH» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«Επτά λόγοι που η Ν. Δ. λέει «όχι» επί της αρχής»


Τους επτά λόγους για τους οποίους η Ν. Δ. λέει «όχι» επί της αρχής στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξε χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηρίζοντας, σε δήλωσή του, άδικο και αναποτελεσματικό το σχέδιο νόμου, που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά περιορίζεται απλά σε μια λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η «γαλάζια» παράταξη θα ψηφίσει μόνον ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση…………………………..


Όπως τόνισε, η Νέα Δημοκρατία θα πει «όχι» επί της αρχής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο γιατί: 1. Το κράτος αποσύρεται, «δραπετεύει» από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης. 2. Η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία. «Απορρίπτουμε τον διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική», είπε ο Αντώνης Σαμαράς. 3. Οι κρίσιμες αλλαγές , που αφορούν στα έτη ασφάλισης, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Η αναλογιστική μελέτη που κατατέθηκε δεν είναι πλήρης μελέτη, αλλά προκαταρκτική έκθεση. 4. Δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζομένου και της σύνταξης που τελικά θα πάρει. 5. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, χωρίς σταθερή εργασία, που θα έχουν πλέον, κάθε συμφέρον να χρησιμοποιούν το σύστημα μόνο για μια 15ετία, ώστε να διασφαλίζουν μόνο τη βασική τους σύνταξη. 6. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. 7. Η προτεινόμενη νέα δομή του συστήματος, αντί να το απλοποιεί, δημιουργεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ανυπόφορη γραφειοκρατία… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 4 με τίτλο :


«!»


Ενδιαφέρουσα στατιστική για το πόσο χρόνο παραμένει ο πρωθυπουργός εντός συνόρων και κατά συνέπεια ασχολείται με τις κρίσιμες εσωτερικές υποθέσεις. Τη δημοσιεύει το «Παρόν» του Μάκη Κουρή. Μόλις οκτώ (8) ημέρες κατά μέσον όρο τον μήνα. Μακρινά, πολυδάπανα (με κουστωδίες), αχρείαστα ταξίδια.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Η κατάρρευση»


Πολλά γράφονται και περισσότερα ψιθυρίζονται σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και την αντοχή των Ταμείων. Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, διαβάστε τι είπε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης και θα καταλάβετε ότι η κατάρρευση είναι θέμα χρόνου. «Ούτε ένα χρόνο δεν θα αντέξει το ΙΚΑ, όπως και τα Ταμεία του ΤΑΠ- ΟΤΕ, του ΟΑΕΕ, όπως επίσης το Ταμείο προσωπικού της ΔΕΗ», σημείωσε με νόημα. Όπως γίνεται αντιληπτό, πού σύντομα θα χρειαστεί και νέα παρέμβαση, με το επιχείρημα ότι προέχει η σωτηρία του Ασφαλιστικού. Μόνο που τα παραμύθια κάποια στιγμή τελειώνουν και τότε ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: