Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Επίτροπος Malmstrom: Αναμένουμε πιο αποφασιστική ελλη-νική παρουσία στον αγώνα κατά της διακίνησης παιδοπορνο-γραφικού υλικού

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις συμμετέχουσες χώρες του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Συ-νασπισμού (EFC) για την πάταξη της διακίνησης παιδοπορνογραφικού υλικού μέσω του Διαδικτύου για εμπορικούς σκοπούς αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητό, δήλωσε η Επίτροπος για θέματα Ε-σωτερικών Υποθέσεων κα Malmstrom έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την αξιολόγηση του EFC ένα χρόνο μετά την επί-σημη έναρξη λειτουργίας του (1η Ιουλίου 2009).



Ο Ευρωπαϊκός Χρηματοδοτικός Συνασπισμός επί του παρόντος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2010. Κατά το στάδιο αυτό, ο στόχος είναι να έρθουν σε επαφή οι βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς στον εν λόγω τομέα και να οργανωθούν συναντήσεις πληροφόρησης προκειμένου να σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα για τους εμπορικούς δικτυακούς τό-πους που αφορούν την κακοποίηση παιδιών ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η χάραξη αποτελεσματικών και μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την καταπολέμηση των εν λόγω δικτυακών τόπων.


Ο κ. Παπανικολάου απευθυνόμενος προς την Επιτροπή θέλησε να πληροφορηθεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ένα χρόνο μετά την ίδρυση του EFC δεδομένου ότι για τον συγκεκριμένο οργανισμό δαπα-νήθηκαν περισσότερα από 400.000 ευρώ. Η Επίτροπος Malmstrom σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας του EFC για τη συνεργασία στην επιβολή του νόμου υλοποιεί επί του παρόντος την πρώτη της επιχείρηση σε βάρος εμπορικού δικτυακού τόπου. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου και οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα άμεσα αποτελέσματα λόγω του περίπλοκου χαρακτήρα των εν λόγω επιχειρήσεων. Ο EFC αναπτύσσει επίσης σχέσεις με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα, όπως ο χρηματοδοτικός συνασπισμός των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και η Virtual Global Taskforce. Απαρτίζεται από 29 οργανώσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) ως επίσημα μέλη, μια πλήρως λειτουργούσα ομάδα διεύθυνσης καθώς και γραμματεία και πέντε ξεχωριστές ομάδες εργασίας. Η κάθε ομάδα εργασίας διαθέτει τον Πρόεδρό της και περιγραφή των καθηκόντων της. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος δεν συμμετέχει στον EFC καμία ελληνική οργάνωση πράγμα που ο EFC και η Επιτροπή συνιστούν ένθερμα - ιδίως υπό τη μορφή της συμμετοχής ελληνικών αρχών επιβολής του νόμου στην ομάδα εργασίας του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: