Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ.11 με τίτλο :


«Στάση ευθύνης με «όχι» επί της αρχής»


«Όχι» επί της αρχής θα πει η Νέα Δημοκρατία για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο όπως έκανε και για το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα και έτσι η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να υπερψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, η Ρηγίλλης έχει αποφασίσει να πει «ναι»στη συνταξιοδότηση των μελών της οικογένειας, «ναι» στους όρους που θέτει το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση επιζώντος συζύγου, «ναι» στην πιστοποίηση αναπηρίας, ενώ θετική θα είναι η ψήφος και στις πρόνοιες για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων της Βουλής. Την ίδια ώρα, σκληρή επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου και στα όσα είπε κατά την ομιλία του στην έναρξη του Συμποσίου στης Σύμης, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία (συνεχίζεται αναλυτικά)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 3 με τίτλο :


«Πανευρωπαϊκή αποδοχή της πρότασης Σαμαρά»


Πανευρωπαϊκή αποδοχή κερδίζει η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Η Κομισιόν, ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει πως δεν πρέπει να συνεχιστεί το ολιγοπώλιο των ιδιωτικών οίκων. Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης είχε επισημάνει ο κ. Σαμαράς ήδη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου και επανέλαβε την πρότασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 Ιουνίου. Ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε επιμείνει ιδιαίτερα πως θα έπρεπε να υπάρχει και οίκος αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μην μπορούν να παίζουν ιδιώτες κερδοσκόποι με τις εθνικές οικονομίες… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» των


«ΝΕΩΝ» σελ. 3:


…Στην κυβέρνηση πάντως, προκάλεσαν χθες, αναταραχή άλλες εξελίξεις από τη Βουλή και ειδικότερα η κίνηση της Βάσως Παπανδρέου και ακόμη 14 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρουν με ερώτηση το ζήτημα των χειρισμών της Τραπέζης της Ελλάδος στο θέμα των ανοικτών πωλήσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την παρέμβαση των βουλευτών, καθώς τη συνέδεσε, προφανώς με «συντροφικά μαχαιρώματα» που δημιουργούν πληγές στην κυβερνητική συνοχή – και μάλιστα την ημέρα που το Δημόσιο ξαναβγήκε, έστω και δειλά, για δανεισμό στις αγορές….


Από τη στήλη «ΧΩΡΑ…ΤΑ» της


«ΧΩΡΑΣ» τελευταία σελίδα:


…Και μετά, ήρθε προχθές από τον Πόρο ο πρόεδρος Γιώργος να μας πει ότι «η έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή του εισοδήματος ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» και, επειδή και η Ελλάδα παραμένει ακόμη στην Ευρώπη, πίστεψαν ορισμένοι πως μιλούσε και για μας! Μάλιστα, ο πρόεδρος Γιώργος, κάπως θα πρέπει να…ξεχάστηκε, γι αυτό και επισήμανε – κρατήστε το «επισήμανε»- ότι «η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών». Αντίθετα, πρόσθεσε, η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους. Και καλά, τόσα χρόνια, Γιώργου μου, που ζούσες; ΣΕ άλλη χώρα; Ή μήπως πατούσες στην Ελλάδα και νόμιζες πως βρισκόσουν ακόμη στη….Βοστόνη; Γιατί, «αφού η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη κοινωνικών δαπανών» και γι αυτό δεν μπορεί «το ξεπέρασμά της να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών, ήρθε και μας έκοψες τις κοινωνικές δαπάνες τόσο, που τις κοιτούμε και πλέον δεν τις βλέπουμε;…. ( το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «Με κουβέντες του Παρασκηνίου» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Νέα σχέση εμπιστοσύνης»


Η δέσμευση που ανέλαβε και επίσημα η Ν. Δ. για αποκατάσταση των συντάξεων προκάλεσε δειλά χαμόγελα σε στελέχη που προέρχονται από τον συνδικαλιστικό χώρο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο Γιάννη Μανώλης ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίησή του λέγοντας πως η Ν. Δ. μπορεί τώρα να διαμορφώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης στα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα. «Μπορούμε να δώσουμε ξανά ελπίδα στους συνταξιούχους και σε όλους όσοι περιμένουν τη σύνταξη και βλέπουν ότι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια», έλεγε με νόημα ο κόκκινος Γιάννης. Για να δούμε τα γεγονότα θα τον δικαιώσουν; Γιατί οι εξελίξεις σ αυτό το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό είναι τέτοιες που καθιστούν την όποια πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: