Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία του Eurogroup

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» γράφουν οι Financial Times σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν σε μια τέτοια απόφαση μετά τις έντονες πιέσεις από τις χρηματοοικονομικές αγορές και την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.



Τέλος στην αβεβαιότητα έβαλαν οι ηγέτες της ευρωζώνης με τη χθεσινή τους απόφαση, σημειώνουν σε σημερινό τους άρθρο οι New York Times. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και κατρακυλίσματος του ευρώ σε περίπτωση μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα.


«Μετά από δύο μήνες με μπλόφες και απειλές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε επιτέλους τις αναλυτικές παραμέτρους του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας που είχε αποφασίσει να παρέχει στην Ελλάδα στις 11 Απριλίου», είναι το σχόλιο του βρετανικού περιοδικού Economist.


«Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δανείζουν στην Ελλάδα ένα κομμάτι εμπιστοσύνης που της είχαν αφαιρέσει οι επενδυτές. Και αυτό είναι σίγουρα θετικό, διότι οι Έλληνες είναι μέλη της ευρωζώνης από την οποία ωφελούνται όλα τα μέλη, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», είναι το σχόλιο της γερμανικής Süddeutsche Zeitung.


Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι «η αβεβαιότητα στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τους Έλληνες να "σηκώσουν" από τις τράπεζες 8 με 10 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού βρίσκεται είτε "κάτω από το μαξιλάρι" είτε στο εξωτερικό. Το περιοδικό καταλήγει στο ότι «δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει μέσα στα επόμενα χρόνια το σκληρό πακέτο οικονομικών μέτρων που αποφάσισε».


Στις «παράπλευρες απώλειες» αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τους γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι καταδικάζουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας με επιτόκια χαμηλότερα αυτών της αγοράς, σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Bloomberg. «Η Γερμανία λύγισε από την πίεση. Δεν χρειάζεται να κοροϊδευόμαστε υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια αυτά δεν αποτελούν επιδότηση», υπογράμμισε σε χθεσινή του δήλωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου σε θέματα οικονομικών Φρανκ Σεφλερ.


Θετικός ήταν, ωστόσο, ο απόηχος της συμφωνίας στις αγορές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία κάνει λόγο για κάθετη πτώση του κόστους εξασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση. Οι σημερινές μεταβολές στα ομόλογα μετρητών (cash bonds) –ο αντιπροσωπευτικός δείκτης του κλίματος της αγοράς σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα– υποδεικνύουν σήμερα τη στροφή των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν σαφώς μικρότερο πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.


Για τις θετικές επιπτώσεις της απόφασης των Ευρωπαίων εταίρων στο ενιαίο νόμισμα κάνουν οι βρετανικοί Times, οι οποίοι υπογραμμίζουν την εκτίναξη του ευρώ στα υψηλά μηνός, καθώς και τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.


Στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού αφιερώνει, τέλος, ένα άρθρο της η βρετανική The Guardian, με τίτλο «Ψύχραιμος παρά την πίεση ο Γ. Παπανδρέου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο «σκληρά εργαζόμενος Έλληνας πρωθυπουργός» απολαμβάνει μία νίκη σε έναν πόλεμο που εκτός από προκλήσεις κρύβει και μεγάλες ευκαιρίες για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: