Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Φιλόδοξες και ελπιδοφόρες οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την έκθεση Ţicău για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων, η οποία τροποποιεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναδιατύπωση της αρχικής Οδηγίας 2002/91/ΕΚ. Πρωταρχικός στόχος της πρότασης είναι η θεραπεία των αδυναμιών της ισχύουσας νομοθεσίας, που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της. "Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα είναι αναμφίβολα πιο φιλόδοξο από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το γεγονός αυτό είναι ελπιδοφόρο. Φανερώνει δε, ότι έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον την ανάγκη για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας μέσω και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, καθώς ο τομέας των κτιρίων ευθύνεται για το 40% περίπου της συνολικής τελικής ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 στην ΕΕ. Οι απαιτήσεις για επενδύσεις και το διοικητικό κόστος είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με το όφελος και τα κέρδη, που θα αποκομίσουμε αν καταφύγουμε στο ανεκμετάλλευτο δυναμικό των κτιρίων" τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και τακτικό μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, κ. Ν. Βακάλης.
Η έκθεση ορίζει ως "κτίρια μηδενικής ενέργειας" τα κτίρια, των οποίων η ετήσια πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας είναι ίση ή μικρότερη της ενέργειας που παράγουν τα κτίρια αυτά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.
Με την έκθεση Ţicău ενδυναμώνεται και η οικονομική στήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλείται να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο του 2010 επιπλέον οικονομικά εργαλεία, όπως μειώσεις ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που συνδέονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές, σύσταση ενός Ταμείου Ενεργειακής Αποδοτικότητας, αύξηση του ποσού που διατίθεται για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο και χρήση κοινοτικών πόρων για τη στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης, ενημερωτικών εκστρατειών και κατάρτισης σε θέματα ενεργειακής απόδοσης. Η έκθεση επιδιώκει την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία ανακαινίζονται εκτενώς, δηλαδή των κτιρίων όπου είτε ανακαινίζεται το 25% της επιφάνειας τους, είτε το κόστος της ανακαίνισης τους ξεπερνά το 20% της αξίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο δε δέχτηκε να εξαιρούνται οι κατοικίες, που χρησιμοποιούνται για λιγότερο από τέσσερις μήνες το χρόνο, από τις ελάχιστες προϋποθέσεις ενεργειακής αποδοτικότητας. Τέλος, τα κράτη μέλη θα πρέπει πλέον να εξασφαλίζουν και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών (smart meters) στα νέα κτίρια και στα κτίρια που ανακαινίζονται εκτενώς. Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να ενημερώνονται οποιαδήποτε χρονική στιγμή για την ποσότητα και το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: