Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) στα γραφεία του Οργανισμού. Κατά την επίσκεψη του στον Ο.Σ.Κ., ο κ. Σπηλιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θεωρώ υποχρέωσή μου ως υπουργού Εθνικής Παιδείας, την επίσκεψη μου στο Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για να ενημερωθώ από κοντά για τις υποδομές των σχολικών κτιρίων στη χώρα μας, να αποκτήσω ολοκληρωμένη εικόνα για τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι πεποίθησή μου πως η εύρυθμη και σωστή λειτουργία του σχολείου είναι μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας. Η στέγαση της σύγχρονης εκπαίδευσης, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πρέπει να γίνεται σε χώρους με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Όπως γνωρίζετε η λειτουργία των κτιριακών υποδομών των σχολείων είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης. Όμως, το σημαντικό δεν είναι μόνο ποιος έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το επίπεδο λειτουργίας του ελληνικού σχολείου, η βελτίωση και η αναβάθμιση των κτιριακών συγκροτημάτων. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σταδιακά στην:
· Αντικατάσταση των προκατασκευασμένων αιθουσών με κτίρια σύγχρονα και αντισεισμικά
· Στην πλήρη αντικατάσταση των επιβλαβών για την υγεία υλικών με σύγχρονα υλικά ελεγμένα και διεθνώς αποδεκτά.
· Στη σταδιακή μείωση των συστεγαζόμενων σχολείων
· Στην κατασκευή περισσότερων και καλύτερων σχολείων στην περιφέρεια, σχολείων λειτουργικών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στα πλέον απομακρυσμένα από το κέντρο χωριά και νησιά. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί εκεί το σχολείο αποτελεί ίσως το μοναδικό πόλο εκπαίδευσης και για αυτό πρέπει να προσφέρει όσες περισσότερες δυνατότητες είναι δυνατόν.
· Στην κατασκευή περισσότερων σύγχρονων Βιοκλιματικών Σχολείων που:
o εξοικονομούν ενέργεια
o παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια
μέσω Φωτοβολταϊκών Συστημάτων
o εξοικονομούν υδάτινους πόρους
o μειώνουν την εκπομπή ρύπων και προστατεύουν το περιβάλλον.
Τα σύγχρονα βιοκλιματικά σχολεία, πέραν της εξοικονόμησης της ενέργειας που μπορούν να επιφέρουν, βοηθούν στην καλλιέργεια μιας στενότερης σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι στάση ζωής και η αναγνώρισή της από τα μαθητικά χρόνια βοηθά στη διαμόρφωση ενός συνειδητοποιημένου πολίτη. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο έργο του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί η εκπαιδευτική κοινότητα η οποία απαριθμεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο μαθητές και καθηγητές χρειάζεται τις σχολικές υποδομές για την ολοκλήρωση του έργου της. Σχολικές υποδομές σύγχρονες και λειτουργικές. Χρειάζεται κτίρια και χώρους φιλικούς ως προς την απόκτηση γνώσης και ως προς τη διεξαγωγή εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Σήμερα, ο ΟΣΚ, κινείται σε 4 άξονες: Πρώτον, στην ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Υποδομών. Δεύτερος άξονας, είναι αυτός της ανάπτυξης Νέων Δραστηριοτήτων και Υπηρεσιών. Τρίτος άξονας είναι η αναβάθμιση Λειτουργίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Και τέταρτος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των Συστημάτων και η ανάπτυξη υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τα Έργα που βρίσκονται σε Εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι πολλά και σημαντικά:
1. η Κατασκευή 176 Νέων Σχολείων:
2. οι Αναβαθμίσεις 137Λειτουργούντων Σχολείων
3. η Κατασκευή 34 Κλειστών Γυμναστηρίων
4. η κατασκευή 10 Πανεπιστημιακών Κτιρίων σε 3 Πανεπιστήμια και 5 Τ.Ε.Ι.
5. η Εκπόνηση 407 Μελετών για Νέα διδακτήρια και αναβαθμίσεις
6. 36 Μελέτες Κλειστών Γυμναστηρίων και Αιθουσών Πολλαπλών Χρήσεων
7. η Κατασκευή 14 Βιοκλιματικών Σχολείων. Επίσης, βρίσκονται υπό δημοπράτηση 24 Βιοκλιματικά σχολεία, ενώ μελετώνται ακόμα 148.
Η Ελλάδα, στο θέμα των σχολικών υποδομών μπαίνει σταδιακά σε μια νέα εποχή. Για τον λόγο αυτό είναι στις προθέσεις μας να προκηρύξουμε μια αρχιτεκτονική μελέτη η οποία θα αποτελέσει το ΠΡΟΤΥΠΟ, πάνω στο οποίο θα οικοδομούνται από δω και στο εξής τα νέα σύγχρονα σχολεία. Τα σχολεία του άμεσου μέλλοντος. Σχολεία μια άλλης λειτουργικής και αισθητικής αρχιτεκτονικής. Σχολεία τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν μια σειρά υποχρεωτικών υποδομών που αφορούν σε:
· Σύγχρονες βιβλιοθήκες
· Χώρους πληροφορικής
· Χώρους για πολιτιστικές δραστηριότητες
· Χώρους πρασίνου
· Αθλητικές εγκαταστάσεις
και όλα αυτά, μέσα από μια καινούργια σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: