Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών με αντικείμενο τα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και τις νότιες ΗΠΑ, με εντολή των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη.
Το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθούν το θέμα, ευρίσκονται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, -στελέχη του οποίου έχουν μεταβεί στο Μεξικό για αξιολόγηση της κατάστασης-, με το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελέγχου Επιζωοτιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τονίζεται ότι για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και επί 24ώρου βάσεως από τους συναρμόδιους φορείς των δύο υπουργείων, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ.
Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη αποφασίστηκε να ενημερωθούν όσοι επέστρεψαν πριν από 48ωρες από το Μεξικό και όποιος από αυτούς παρουσιάζει γρίπη να επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου πρόληψης νοσημάτων, ενώ ειδική ενημέρωση και μέτρα υπάρχουν ήδη και στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο κ. Πιερουτσάκος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι βρισκόμαστε σε ρευστή κατάσταση παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω και του καλού καιρού που δεν ευνοεί τη διασπορά των ιών. Τόνισε, επίσης, ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη είναι διαφορετικού στελέχους από ότι στην Αμερική και η κατανάλωση ελληνικού και ευρωπαϊκού χοιρινού είναι ασφαλής.
Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει απόθεμα φαρμάκων κατά της γρίπης στη χώρα μας, αφού είναι τα μόνα που μέχρι στιγμής αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του μεταλλαγμένου ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: