Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Περισσότερη έμφαση στα πολιτικά κριτήρια ζητά η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ρόδη Κράτσα, για τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ένωσης προς

Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση πρωτοβουλίας της κας Ρόδης Κράτσα για τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ). Ο ΜΠΒ είναι ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός που αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα προγράμματα για τις υποψήφιες (ΠΓΔΜ, Κροατία και Τουρκία) και δυνάμει υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, και Κοσσυφοπέδιο, όπως ορίζεται στην απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών). Η συνολική προενταξιακή βοήθεια για το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο (2007-2013) ανέρχεται σε 11,5 δις ευρώ, ενώ, όπως τόνισε χθες ο Επίτροπος Borg στη σχετική συζήτηση, η Επιτροπή θέσπισε πρόσφατα ειδικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, με το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ποσό 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια από Διεθνείς Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς.
"Με αφορμή την έκθεσή μας, το Κοινοβούλιο εξετάζει για πρώτη φορά την εφαρμογή του νέου προενταξιακού μέσου με ένα διπλό στόχο: πρώτον, να ευθυγραμμιστούν καλύτερα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα στις προενταξιακές προτεραιότητες, όπως ιδίως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η διασυνοριακή συνεργασία, η πυρηνική ασφάλεια και η απασχόληση· δεύτερον, να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που όψιμα διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή των αντικατασταθέντων προγραμμάτων Phare, Sapard και ISPA στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα αν το Κοινοβούλιο εξαρχής παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή του νέου μέσου".
Στην έκθεσή της, η κα Ρόδη Κράτσα τονίζει ότι στόχος του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της προενταξιακής βοήθειας δεν είναι μόνο να εξασφαλιστεί ότι οι σχετικοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές δεσμεύσεις, αλλά και να εκτιμηθεί κατά πόσον έχουν πράγματι διατεθεί στις ενταξιακές προτεραιότητες (κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές), όπως αυτές προσδιορίζονται στις εκθέσεις προόδου που συντάσσονται κάθε χρόνο για τις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες.
Στο ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά καλύτερη ισορροπία μεταξύ των προγραμμάτων που αποσκοπούν στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων, δηλαδή την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αυτών που αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή τις υποχρεώσεις νομικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την προσχώρηση στην ΕΕ. Δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Εκφράζει τέλος τη λύπη του για τους λιγοστούς μέχρι σήμερα πόρους που έχουν διατεθεί στη διασυνοριακή συνεργασία. Αναγνωρίζει τις πολιτικές δυσκολίες που συνεπάγεται η συνεργασία αυτή, αλλά επισημαίνει τη σπουδαιότητά της σε μια περιοχή με πρόσφατη ιστορία συγκρούσεων. Καλεί για αυτό τις υποψήφιες χώρες και την Επιτροπή να εντείνουν τη συνεργασία τους, ώστε να προωθηθεί περισσότερο η συμφιλίωση και οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των υποψηφίων χωρών αλλά και μεταξύ αυτών και των κρατών μελών της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: