Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Ομαρ αλ-Μπαγκντάτι συνελήφθη την Πέμπτη στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Βαγδάτης στρατηγός Κάσεμ Ατα.
«Βάσει των πληροφοριών που λάβαμε, οι ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Αμπού Ομαρ αλ-Μπαγκντάτι στη Βαγδάτη», δήλωσε ο Ιρακινός στρατηγός.
Την είδηση μετέδωσαν αργότερα τα κρατικά ραδιο-τηλεοπτικά μέσα του Ιράκ. Μετά τον θάνατο του πρώτου αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μούσαμπ αλ-Ζαρκάουι τον Ιούνιο του 2006, ανέλαβε επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης ο Αμπού Αγιούμπ αλ-Μάσρι, αλλά μερικούς μήνες αργότερα το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» ανακοίνωσε ότι αρχηγός του είναι ο αλ-Μπαγκντάτι.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει «προς το παρόν» τη σύλληψη του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπου Ομαρ αλ Μπαγκντάντι, όπως ανακοίνωσαν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.
«Δεν μπορώ προς το παρόν να το επιβεβαιώσω, ερευνούμε την πληροφορία για να την επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουίτμαν και πρόσθεσε ότι ο θάνατος ή η σύλληψη ενός τέτοιου προσώπου πριν ανακοινωθεί πρέπει προηγουμένως να έχει διασταυρωθεί.
Αυτή δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι ιρακινές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη ή τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάτι. Τον Μάρτιο του 2007 το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψή του, αργότερα όμως ανακάλεσε. Δύο μήνες αργότερα, το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο αλ-Μπαγκντάτι σκοτώθηκε από τις ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις βόρεια της Βαγδάτης.
Τον Ιούλιο του 2007 ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα ο αλ-Μπαγκντάτι ουδέποτε υπήρξε και ότι επρόκειτο για φανταστικό πρόσωπο που επινόησε η Αλ Κάιντα. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2007 ο ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου Οσάμα μπιν Λάντεν ζήτησε από «όλους τους μουσουλμάνους του Ιράκ να συσπειρωθούν γύρω από τον Αμπού Ομαρ αλ-Μπαγκντάτι».
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα βίας και οι επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Βομβιστής αυτοκτονίας ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε ενώ βρισκόταν κοντά σε περίπολο της αστυνομίας στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, σκορπίζοντας το θάνατο σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50, ανακοίνωσαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.
Η επίθεση σημειώθηκε στην πλατεία Ταχαριγιάτ και είχε στόχο την αστυνομική περίπολο, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας. Οι αστυνομικοί βοηθούσαν στη διανομή βοήθειας σε Ιρακινούς οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη διάρκεια των θρησκευτικών ταραχών και της εξέγερσης που ξέσπασε στο Ιράκ μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή το 2003.
Λίγο αργότερα, τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν ένας καμικάζι βομβιστής επιτέθηκε σε μία ομάδα ιρανών προσκυνητών, κοντά στη Μπακούμπα, πόλη στο βορειανατολικό Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: