Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Συμφωνία για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Chrysler

Το αμερικανικό συνδικάτο εργατών αυτοκινητοβιομηχανίας UAW ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως κατέληξε σε συμφωνία με την διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler, το αμερικανικό δημόσιο, και τον ιταλικό όμιλο αυτοκινήτων Fiat, βάσει της οποίας τα μέλη του αποδέχονται να κάνουν «θυσίες», προκειμένου να διασφαλισθεί η «βιωσιμότητα» της εταιρείας.
«Η συμφωνία, η οποία υποβλήθηκε για έγκριση στα μέλη της UAW στην Chrysler, πληροί τις απαιτήσεις που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθούν τα δάνεια προς την εταιρεία. Περιλαμβάνει μετατροπές στην συλλογική σύμβαση του 2007», καθώς και στις κοινωνικές παροχές που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τονίζει το συνδικάτο.
Τα μέλη της UAW πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία έως την Τετάρτη, παραμονή της διορίας που έχει θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα στην εταιρεία για να παρουσιάσει σχέδιο βιώσιμης αναδιάρθρωσής της. Η συμφωνία με την UAW και τους πιστωτές, αποτελούν τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις της κυβέρνησης για να εγκριθεί η συνεργασία Chrysler-Fiat, που η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη.
Αλλά, και οι καναδοί εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Chrysler, ενέκριναν την Κυριακή στις ψηφοφορίες που οργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο, το πλάνο περικοπών των μισθών τους, προκειμένου να εξοικονομούνται 240 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως ανακοίνωσε η καναδική εργατική ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας TCA.
Περίπου 8.000 εργαζόμενοι (από τους 9.400 που απασχολεί η Chrysler στον Καναδά) ενέκριναν με 87% τη συμφωνία που είχε συμπήξει την Παρασκευή η διοίκηση της εταιρείας και το συνδικάτο. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία της απειλούμενης με χρεωκοπία Chrysler με την ιταλική εταιρεία Fiat και για την παροχή βοήθειας από την καναδική κυβέρνηση, η οποία είχε δώσει διορία έως τις 30 Απριλίου στον αμερικανικό γίγαντα να υποβάλει το σχέδιο αναδιάρθρωσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: