Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ


Σε συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τη γρίπη των χοίρων, την ώρα που στο Μεξικό ο κατάλογος των νεκρών από την ασθένεια μεγαλώνει και ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστασίας.
Η έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας για να αποφασίσει αν θα αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού για πανδημία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Αυτή τη στιγμή το επίπεδο του συναγερμού για πανδημία βρίσκεται στο 3, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 6. Το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των χοίρων στην ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ισπανία, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες, ενώ η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Αντρούλα Βασιλείου, σε δήλωσή της, κάλεσε τους ευρωπαίους να αποφεύγουν τα ταξίδια στις πληγείσες από τον ιό περιοχές.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών υγείας στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο, με στόχο το συντονισμό των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της νόσου.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τις Ισπανικές αρχές για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάδοσης της γρίπης των χοίρων σε άνθρωπο. Πρόκειται για ένα άντρα 23 χρονών, ο οποίος επέστρεψε από το ταξίδι του στο Μεξικό στις 22 Απριλίου και νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο. Εξάλλου συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι εμπειρογνώμονες από τα κράτη - μέλη, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση των υπουργών υγείας, στις 30 Απριλίου.
Ο Ρ. Μάντελιν ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεργασία με τη βιομηχανία φαρμάκων, προκειμένου να εξεταστεί η διαθεσιμότητα και τα αποθέματα των αντιικών φαρμάκων, ενώ, τόνισε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα εισόδου του ιού στη διατροφική αλυσίδα, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα της υγείας Ρόμπερτ Μάντελιν διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, καθώς, όπως είπε, ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από τον άνθρωπο στα ζώα.
Τέλος, η επίτροπος για την Υγεία Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως το Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Επίσης, η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το αντι-ιικό σκεύασμα Tamiflu ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποστείλει το σκεύασμα αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει σχετικό αίτημα από τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη. Εκπρόσωπος της εταιρείας πρόσθεσε ότι ο οργανισμός έχει επιβεβαιώσει ότι το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην γρίπη των χοίρων τύπου A/H1N1.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πιθανότατα έχουν χάσει την ζωή τους από την γρίπη των χοίρων έχει ανέβει στους 149, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας του Μεξικού, Χοσέ Άνχελ Κόρδομπα. Από τις 149 περιπτώσεις μόνο οι 26 έχουν επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την γρίπη των χοίρων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία στο Μεξικό.
Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε διαμείνει στο Μεξικό. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανησυχούν για 17 περιπτώσεις πολιτών που ασθενούν και παρουσιάζουν τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων εκ των οποίων οι τρεις ασθενείς παραμένουν απομονωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Αλαν Τζόνσον.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις όταν παραπονέθηκαν για ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης επιστρέφοντας από το Μεξικό στις 21 Απριλίου. Έξι άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα που θυμίζουν τη γρίπη των χοίρων νοσηλεύονται στο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές.
Η Ρωσία επιθεωρεί από την Δευτέρα όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων, μέτρο που εφάρμοζε ως τώρα για τα αεροσκάφη που προέρχονται από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 40 περιπτώσεις γρίπης των χοίρων έχουν επιβεβαιωθεί σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση δεν οφείλεται στην εξάπλωση της ασθένειας αλλά στην καλύτερη ανίχνευση της. Οι ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν σοβαρότερα κρούσματα γρίπης των χοίρων, ακόμη και θανάτους, προειδοποίησε ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπέσερ, ο οποίος δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν από κοντά τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος πρόκλησης συναγερμού. «Είναι προφανώς μια αιτία ανησυχίας και απαιτεί αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης. Αλλά δεν είναι αιτία συναγερμού», δήλωσε ο Ομπάμα σε σύνοδο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Στη Βραζιλία, ένας 24χρονος άνδρας από το Μεξικό εισήχθη προληπτικά για νοσηλεία στο Σάο Πάουλο, εμφανίζοντας συμπτώματα της γρίπης των χοίρων. Στη Γαλλία, η διάγνωση τριών από τα τέσσερα άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων έδειξε ότι είναι αρνητικά στη νόσο. Τώρα η μόνη ύποπτη περίπτωση στη Γαλλία που εξετάζεται από τις αρχές είναι μια 52χρονη γυναίκα που μόλις επέστρεψε από το Μεξικό και οι εξετάσεις της θα βγουν την Δευτέρα.
Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν να εντοπίσουν εκατοντάδες επιβάτες που ταξίδευαν μαζί με ομάδα μαθητών από το Μεξικό, οι οποίοι υπάρχουν πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από το γρίπη των χοίρων. Εννιά μαθητές και ένας καθηγητής τους, που εμφάνισαν συμπτώματα μετά την παραμονή τριών εβδομάδων στο Μεξικό, είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Το αεροσκάφος της Air New Zealand μετέφερε συνολικά 364 επιβάτες, τους οποίους αναζητούν οι υγειονομικές αρχές. Στο μεταξύ, μια άλλη ομάδα μαθητών Λυκείου του Οκλαντ, που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό και εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου, έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Από την Μπογκοτά ανακοινώθηκε ότι εννέα Κολομβιανοί που παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης και μόλις επέστρεψαν από ταξίδι στο Μεξικό τέθηκαν σε καραντίνα και εξετάζονται. Σε εξετάσεις υποβάλλονται και οι συγγενείς που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν εντείνει τους ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια. Στον Καναδά ανακοινώθηκε ότι έξι άτομα έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων σε ελαφρά μορφή αλλά νοσηλεύονται και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Και οι έξι είχαν επισκεφθεί πολύ πρόσφατα το Μεξικό.
Την ίδια ώρα η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και παραγώγων του, με προέλευση το Μεξικό και αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, και η Μαλαισία έχει κινητοποιήσει την μονάδα ελέγχου επιδημιών για να εντοπίσει έγκαιρα όποια πιθανότητα κρούσματος της γρίπης των χοίρων στη χώρα.
Η Ιαπωνία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους σε επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από το Μεξικό σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο παρασκευής εμβολίων ώστε να αποτραπεί η διάδοση της νόσου. Στην Ταϊλάνδη η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως ένα προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης της γρίπης.
Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι οι φτωχότερες χώρες που πλήττονται συνεχώς από διάφορες κρίσεις, δεν έχουν καμία υποδομή για να αντιμετωπίσουν κάποια πιθανή εμφάνιση της γρίπης των χοίρων στο έδαφός τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: