Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, από το βήμα της κυπριακής βουλής, τονίζοντας ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτει και την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απαράδεκτες και ματαίες όλες τις προσπάθειες της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Κύπρο με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους, και παράλληλα έκανε λόγο για «παρωχημένη, διχαστική και απειλητική» πολιτική από την πλευρά της Τουρκίας.
Το κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, και ο πρόεδρος Χριστόφιας, στις προσπάθειες του θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας, τόνισε επίσης ο Κ.Καραμανλής.
Κατά την αναχώρηση του από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω, για ακόμα μία φορά, τον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, για την οποία - το τονίζω αυτό - τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο κοινότητες». Οι παρεμβάσεις τρίτων μόνο προβλήματα θα προκαλέσουν, επεσήμανε. Τόνισε δε πως οι δυσκολίες είναι μεγάλες, όμως εύχεται ότι, στην επόμενη επίσκεψή του θα μπορεί να επισκεφθεί απρόσκοπτα όλη την Κύπρο.
Πάντως, ο νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα, Ντερβίς Ερόγλου, τόνισε ότι θα υποστηρίξει τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ έκανε και λόγο για το σημαντικό ρόλο της τουρκικής οντότητας στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Κύπρο, με βαθιά συγκίνηση ο Κώστας Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την ανεξαρτησία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Κατά την άφιξη του κυρίου Καραμανλή, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, και ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου απότισε φόρο τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ του '55-59. Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, ενώ σε σύντομη τελετή το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ '55-59 απένειμε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας χρυσό μετάλλιο.
Ο κ. Καραμανλής υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών, στο οποίο έγραψε: Με βαθύτατο σεβασμό και δέος αποτίω φόρο τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας, κατά της αποικιοκρατίας. Η μνήμη του θανάτου των ηρώων, μας δίνει όραμα, πίστη και κουράγιο για να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Τους το οφείλουμε.
Την ουσιαστική συμπαράσταση του ελληνικού κράτους για την επίλυση του κυπριακού ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος από τον κ. Καραμανλή, που επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ο Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε και τις επαφές του με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Καραμανλής είχε χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κ.κ. Καρογιάν και Ομήρου.
Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, εκτιμήσεων και προσεγγίσεων. Είπε ότι είναι κοινή η βούληση να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, αφού κοινή είναι η διαπίστωση ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα.
Τον κίνδυνο άσκησης περαιτέρω πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω της νίκης του Ντερβίς Έρογλου στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, επισήμανε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στον κ. Κληρίδη καλή υγεία και χρόνια πολλά με την ευκαιρία της 90ης επετείου των γενεθλίων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: