Τρίτη 28 Απριλίου 2009

SOCIETE GENERAL ΒΑΝΚ ΝΕΕΣ ΖΗΜΙΕΣ


Μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες, η Societe Generale (SG), ενδέχεται να παρουσιάσει νέες απώλειες ύψους 5 έως 10 δισ. ευρώ εξαιτίας των παρακινδυνευμένων επενδύσεων που πραγματοποίησε ένα τμήμα της θυγατρικής χρηματιστηριακής της Sgam, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Liberation.
«Με πλήρη διακριτικότητα και καλά κρυμμένο μέσα στα βιβλία της άλλο ένα φιάσκο περίπου 5 δισ. ευρώ έχει διαπιστωθεί από την τράπεζα», έπειτα από την υπόθεση Κερβιέλ, που είχε κοστίσει 4,9 δισ. ευρώ στην CG το 2007, γράφει η εφημερίδα.
«Μολονότι, έως σήμερα, η τράπεζα δεν έχει καταγράψει παρά 'μόνον' 1,2 δισ. ευρώ στις απώλειες, ο τελικός λογαριασμός ενδέχεται να φθάσει και τα 10 δισ.», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Ερωτηθείσα σχετικά από τη εφημερίδα, «η τράπεζα δεν διαψεύδει κανένα από τα βασικά γεγονότα» και τονίζει πως «θα σπεύσει να ζητήσει την αποχώρηση των νέων υπευθύνων». Η εφημερίδα προσθέτει πως οι «κολοσσιαίες απώλειες» οφείλονται «σε ένα ολόκληρο τμήμα της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης μετοχών» Sgam Alternative Investments.
Το χρηματιστηριακό αυτό τμήμα «είχε αφεθεί τελείως ελεύθερο να κερδοσκοπεί» και πολλαπλασίασε «κατά το παρελθόν τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου, που αποκαλούνται «δομημένα προϊόντα»».
Εάν έως σήμερα «δεν έχει κατηγορηθεί κανένας για κάποιο έγκλημα» είναι γιατί οι επικεφαλής της SG «έδωσαν εντολές για να συγυρισθούν τα πράγματα στη θυγατρική», της οποίας «οι κύριοι υπεύθυνοι διακριτικά ωθήθηκαν στην παραίτηση, ή πρόκειται να πιεσθούν να την υποβάλουν», τονίζει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: