Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Δικαίωμα στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σχετική πλειοψηφία, η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Η νέα Οδηγία δημιουργεί πλέον ένα ειδικό πλαίσιο αποσαφηνίζοντας τα δικαιώματα διασυνοριακής περίθαλψης των ασθενών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ασθενείς, όντας στο επίκεντρο της νέας νομοθεσίας, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ενώ τα έξοδα που θα τους επιστρέφονται θα αντιστοιχούν στο ποσό που θα κάλυπτε η χώρα τους για αντίστοιχη περίθαλψη∙ τυχόν πρόσθετα έξοδα, ωστόσο, θα καλύπτονται από τον ίδιο τον ασθενή. Η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία, βασισμένη στις ανάγκες των ασθενών και στη σωστή ενημέρωσή τους και όχι στις οικονομικές δυνατότητες ή στον εξαναγκασμό τους λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας δημοκρατίας Μανώλης Αγγελάκας, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, σε παρέμβασή του στην κοινή συζήτηση επί του θέματος στην Ολομέλεια, τόνισε ότι "με τη νέα νομοθεσία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της κινητικότητας των ασθενών και η θεραπεία ασθενειών σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να τύχουν της καλύτερης δυνατής περίθαλψης, γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους και χωρίς να ταλαιπωρούνται ως προς την επιστροφή των εξόδων, αφού τα κράτη μέλη θα έχουν εγκαταστήσει ένα σαφές σύστημα προηγούμενης έγκρισης των εξόδων αυτών".
Τέλος, επισήμανε: "υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω ρύθμισης" και ανέφερε χαρακτηριστικά: "η περαιτέρω βελτίωση του μηχανισμού υπολογισμού των εξόδων, ο κατάλογος των ασθενειών που θα εντάσσονται στο σύστημα διασυνοριακής περίθαλψης και η αναγνώριση των συνταγών φαρμάκων, δεδομένης της μη κυκλοφορίας των ίδιων φαρμάκων σε όλα τα κράτη μέλη και της μη εναρμονισμένης κατάταξής τους από τα Συστήματα Ασφάλισης, αποτελούν μόνο μερικά από τα καίρια θέματα προς διερεύνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: