Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η προώθηση των πράσινων δεξιοτήτων και επαγγελμάτων στην Ευρώπη



Την ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την ανάκαμψη από την τρέχουσα ύφεση αναγνώρισε ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών κ. Vladimir Špidla, όπως προκύπτει από απάντησή του σε ερώτηση που υπέβαλε πρόσφατα ο Eυρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Νίκος Βακάλης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ριζική αναδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας και η προώθηση της πράσινης οικονομίας μπορούν να λειτουργήσουν ως διέξοδοι στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Βακάλης ζήτησε να μάθει, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποιες δράσεις ανέλαβε ή προτίθεται να αναλάβει εντός του 2009 για την προώθηση των πράσινων δεξιοτήτων και επαγγελμάτων στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε μέτρα στήριξης για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους που αναμένεται να επηρεαστούν από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη γρήγορη επανένταξη των εργαζομένων σε νέα πρότυπα πράσινης οικονομίας.
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Špidla, η πρωτοβουλία της Επιτροπής «Νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας» θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση τόσο των σημερινών, όσο και των μελλοντικών αναγκών της αγοράς εργασίας και στην κινητοποίηση διαφόρων κοινοτικών μέσων για την υποστήριξη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων. Για το λόγο αυτό, το 2009 η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενότερα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες, ιδίως όσον αφορά τις δεξιότητες για την οικολογική απασχόληση.
Η Επιτροπή επίσης ανακοινώνει τη διοργάνωση ενός φόρουμ για την αναδιάρθρωση τον Ιούνιο του 2009, όπου θα εξεταστούν θέματα σχετικά με το μετριασμό των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή σε αυτήν. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν το ζήτημα των δεξιοτήτων και οι τρόποι επανεκπαίδευσης των θιγόμενων εργαζομένων, καθώς και το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που συνδέονται με τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, ο Επίτροπος Απασχόλησης τόνισε ότι η απλοποίηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που προβλέπεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση μέτρων για την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την ενεργοποίηση μέτρων για τους άνεργους και τους απολυόμενους και θα στηρίξει την αυτοαπασχόληση.
Ο κ. Βακάλης εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου και σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: "Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση αποτελεί και μία μοναδική ευκαιρία για τη ριζική αναδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας, βασιζόμενη πλέον στις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Είναι χρέος μας να προετοιμάσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες για τη μετάβαση σε ένα νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή από τη πλευρά της δείχνει να συμμερίζεται αυτήν την άποψη και προωθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ε.Ε. και μπορεί αλλά και θέλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Είμαι βέβαιος ότι θα το επιτύχουμε!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: