Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής συμμετείχε στη Σύνοδο Ενέργειας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, στη Σόφια.
Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν μια ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση εντατικού διαλόγου για την ασφάλεια και τη συνεργασία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Παράλληλα, έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον μια από τις πιο σπουδαίες προκλήσεις της εποχής μας και έχει αναγνωρισθεί ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα υποστηρίζει την προώθηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος προμηθειών, πηγών και οδεύσεων ως βασικό συστατικό ως βασικό παράγοντα για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική.
Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής έκανε γνωστό πως στον τομέα του ηλεκτρισμού, «κατασκευάζουμε νέα, δεύτερη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δουλεύουμε μαζί για την επιτυχή ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ κατασκευάζουμε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στο Haskovo της Βουλγαρίας».
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον αγωγό Τουρκία - Ελλάδα – Ιταλία «σχέδιο προτεραιότητας της ΕΕ και σημαντικό μέσο της περαιτέρω διαφοροποίησης», ενώ εξέφρασε ικανοποίηση από το ξεκίνημα της λειτουργίας του τμήματος του αγωγού μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας από το τέλος του 2007.
Ο κ. Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου, είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, κ. Boris Tadic, και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Sergei Stanishev. Με τον κ. Tadic ο κ. Καραμανλής συζήτησαν οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.
"Είμαι ευχαριστημένος, γιατί Ελλάδα και Βουλγαρία υπογράφουν σήμερα Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης για την διεύρυνση της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Ελλάδα-Βουλγαρία. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του σχεδίου αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση το υποστήριξε πρόσφατα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης" είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 120-125 χιλιόμετρα και θα συνδέσει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ της Βουλγαρίας. Το έργο θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων ευρώ. Άμεσα αποτελέσματα του αγωγού θα είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδος στη διαμετακόμιση του αερίου, της σημασίας του αγωγού Τουρκία- Ελλάδα - Ιταλία στην αναδυόμενη περιφερειακή αγορά ενέργειας αλλά και της σημασίας της χώρας μας για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο αγωγός θα είναι «διπλής ροής» και θα μπορεί τόσο να δίνει, όσο και να παίρνει αέριο.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Καστοριά όπου αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το Βατοπέδι, ενώ την Δευτέρα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: