ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Της Μαρίας Βουργάνα
Στο... «σφυρί» είναι έτοιμο να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα 26.000 οφειλετών του Δημοσίου στην περίπτωση που αδιαφορήσουν και δεν προσέλθουν μέχρι το τέλος μήνα στην εφορία για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Στο υπουργείο Οικονομικών, έπιασε δουλειά ειδική ομάδα κρούσης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το πακέτο των σκληρών μέτρων που δεσμεύθηκε να λάβει η κυβέρνηση για την τριετία 2010 ? 2012 έναντι της τρόικας.
Από τους περίπου 800.000 οφειλέτες του Δημοσίου, προτεραιότητα δίνεται στους 26.000 που χρωστούν πάνω από 520 εκατ. ευρώ και παράλληλα διαθέτουν συνολικά 103.290 ακίνητα, η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ.
Επικεφαλής της ομάδας είναι πρώην στέλεχος του τραπεζικού τομέα, η οποία έχει στα χέρια της, τις λίστες με τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου ανά ΔΟΥ. Η ομάδα αυτή, έχει αναλάβει να συντάξει το περιουσιακό προφίλ κάθε οφειλέτη, ώστε στη συνέχεια οι εφορίες να κινήσουν όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών.
Αποστολή ειδοποιητηρίων. Οι οφειλέτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν από την εφορία σημειώματα ? ειδοποιήσεις με τα οποία καλούνται να προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Όσοι εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό της οφειλής θα έχουν έκπτωση 80% από τις προσαυξήσεις, ενώ όσοι εξοφλήσουν τουλάχιστον το 50% θα έχουν έκπτωση 60%. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο παράτασης.
Οφειλέτες με ακίνητα
Εγγραφή υποθήκης, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων για όσους αδιαφορήσουν για άλλη μια φορά να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο και παράλληλα διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται ο κατάλογος με τα ονόματα 26.000 φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 520 εκατ. ευρώ και έχουν στην κατοχή τους 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα 5,2 δισ. ευρώ! Από τους 26.000 φορολογούμενους, οι 1.521 έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Όσοι από τους οφειλέτες αυτούς δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ θα προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών. Τα βήματα που θα ακολουθούνται είναι αρχικά η εγγραφή υποθήκης για το ποσό της οφειλής πάνω στο ακίνητο που διαθέτει ο φορολογούμενος, στη συνέχεια η κατάσχεση του ακινήτου και τέλος η αναγκαστική εκποίησή του με δημόσιο πλειστηριασμό.
Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο δεν ακολουθεί τη χρονοβόρα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης που ακολουθούν οι ιδιώτες, καθώς με τη σύνταξη ειδικής έκθεσης του εφόρου εγγράφονται υποθήκες, κατάσχονται και βγαίνουν στον πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία οι εφορίες είχαν «παγώσει» τις διαδικασίες πλειστηριασμών ακίνητων. Επίσης το Δημόσιο, σε αντίθεση με τις τράπεζες, δεν έχει καμία δέσμευση όσον αφορά την αναγκαστική εκποίηση ακινήτων των οφειλετών και θεωρητικά μπορεί ακόμη και για μικρή οφειλή να βγάλει στο σφυρί τη μία και μοναδική κατοικία του φορολογούμενου.
Παλιοί οφειλέτες
Σε παλιούς οφειλέτες τα ακίνητα των οποίων έχουν δεσμευτεί από την εφορία και ακόμη δεν έχουν γίνει δημόσιοι πλειστηριασμοί, το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει το ενδεχόμενο να τους δώσει τη δυνατότητα, να προχωρήσουν οι ίδιοι στην πώληση των ακινήτων τους, εξαλείφοντας τις υποθήκες, προκειμένου να πετύχουν υψηλότερες τιμές πώλησης. Με τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των ακινήτων οι οφειλέτες θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν εξ ολοκλήρου ή ένα μεγάλο μέρος της οφειλής τους προς το Δημόσιο.
Εκτός από τα ακίνητα των οφειλετών, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο και τα όποια εισοδήματα έχει ο φορολογούμενος - οφειλέτης. Για παράδειγμα, θα προχωρά σε κατάσχεση μισθών και οφειλών «στα χέρια τρίτων», όπως είναι τα εισοδήματα από ενοίκια. Επίσης, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο, η εφορία θα προχωρά σε κατάσχεση απαιτήσεων της επιχείρησης από άλλες επιχειρήσεις ή φορολογούμενους.
Κυριακή 23 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου