Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 9 με τίτλο :


«»Κατηγορώ» Σαμαρά για τα …παζάρια Παπανδρέου – Πάγκαλου με τη Χάγη»


Π πίσω από τις μάσκες και τα επικοινωνιακά χαμόγελα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει και τη σκληρή πραγματικότητα. Η αποκάλυψη όμως πως στο Μαξίμου σκέφτονται πλέον σοβαρά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και για θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Το κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμα πιο πολύ με τις προκλητικές δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου ο οποίος έκανε λόγο για μικροεδαφικές διαφορές ενώ η προτροπή του Ταγίπ Ερντογάν προς την αντιπολίτευση να στηρίξει τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης αποτελεί πρωτόγνωρη παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας μας. «Η Νέα Δημοκρατία» κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι στη Ρηγίλλης εκτιμούσαν πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μια τεράστια οικονομική κρίση η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να τοποθετηθεί θεσμικά, με τον Αντώνη Σαμαρά να παρουσιάσει τις ξεκάθαρες θέσεις του στον Ταγίπ Ερντογάν… Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο CNN Turk και η δήλωσή του πως η Αθήνα είναι έτοιμη να πάει στη Χάγη και για άλλα θέματα εκτός της υφαλοκρηπίδας, όπως για θέματα του Αιγαίου, προκάλεσαν την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο όσο και στη δημόσια δήλωσή του, ξεκαθάρισε πως η μόνη διμερής διαφορά που δέχεται η Αθήνα είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας… (το άρθρο συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά)


Από την 1η σελίδα της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» με τίτλο :


«Το στίγμα της «β»»


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν –Κλοντ Τρισέ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου γιατί καθυστέρησε να λάβει τα μέτρα λιτότητας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ, «η ελληνική κυβέρνηση άργησε πολύ να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Εμείς στην ΕΚΤ ήμασταν σαφείς στις προειδοποιήσεις μας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά». ( το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 9 με τίτλο :


«Προτεραιότητα η οικογένεια»


Την προστασία του θεσμού της οικογένειας όρισε ως προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία το Σάββατο σε εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Οικογενειακού Προϋπολογισμού και της Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα συνέδεσε την προστασία του οικογενειακού θεσμού με την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. «Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε εξελίξεις που γονατίζουν την οικονομία και την κοινωνία. Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικογένεια γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής και γιατί η οικογένεια σήμερα δοκιμάζεται περισσότερο» επισήμανε ο κ. Σαμαράς (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 7 με τίτλο :


«Α. Σαμαράς «Η γενιά μου ζητά συγνώμη από τους νέους για την παρακμή…»»


Συγνώμη εκ μέρους της προηγούμενης γενιάς που άφησε τη χώρα να οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, ζήτησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ν. Δ., Αντώνης Σαμαράς, ενώπιων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Μια συγνώμη που είχε άλλωστε νωρίτερα ζητήσει στην ομιλία του και ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρ. Παπαμιμίκος, λέγοντας πως «οι πολιτικοί των τελευταίων δεκαετιών χρωστάνε στη γενιά μας μια μεγάλη συγνώμη». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ζητά συγνώμη από τους νέους γιατί η προηγούμενη γενιά «άφησε να οδηγηθούν τα πράγματα ως εδώ και υποθήκευσε το μέλλον σας» (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Συναντήσεις με σημασία»


Μπορεί η Ρηγίλλης να κρατάει μικρό καλάθι, αλλά οι συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι γνωρίζουν λένε πως έχει τη σημασία της η επιλογή του κ. Σαμαρά να μεταβεί αύριο στην πλατεία Κουμουνδούρου αφού είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ν. Δ. θα επισκεφθεί τα γραφεία του Συνασπισμού. Όσο για την Αλέκα Παπαρήγα, είναι πιο τυπική αφού προτίμησε να συζητήσει με τον Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του στη Βουλή. Οι πολιτικοί αρχηγοί τουλάχιστον έχουν αρχίσει να συζητάνε μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι επιμένουν στις απόψεις τους και δεν κάνουν βήμα πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: