Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Η διάδοση κακόβουλου λογισμικού όπως επί παραδείγματι οι ιοί που πλήττουν τον τερματικό εξοπλισμό των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τους ιούς που απειλούν τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας .



Με τη μεταρρύθμιση στις τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν οι διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ για την προ-στασία της ιδιωτικής ζωής καθώς πλέον η αποθήκευση και η πρόσβαση στις πληροφορίες στον τερματικό εξοπλισμό των χρηστών, όπως πχ στα κινητά τηλέφωνα, επιτρέπεται μόνο με τη συγκατάθεση των χρη-στών. Επιπλέον, πολύ σημαντική καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι οι πάροχοι υπηρεσιών, οι πάροχοι δικτύων και οι κατασκευαστές εξοπλισμού έχουν την ευθύνη από κοινού να λαμβάνουν τα κατάλληλα τε-χνικά μέτρα με στόχο να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των υπηρεσιών και να ενημερώνουν τους χρήστες για τους κινδύνους που διατρέχουν. Η Επιτροπή τονίζει πως οι παραβιάσεις της ασφάλειας που θέτουν σε κίν-δυνο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών πρέπει να κοινοποιούνται αμέσως στην αρμόδια εθνική αρχή και στους ενδιαφερόμενους πολίτες, ενώ τα κράτη μέλη υποχρεούνται να τιμωρούν ως ποινικό αδίκημα την παράνομη πρόσβαση στον εξοπλισμό των χρηστών.


Σημαντική πρόοδο για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών κινητής τηλεφωνίας απο-τελεί η μεταρρύθμιση των τηλεπικοινωνιών που προσθέτει πλέον στην οδηγία 2002/21/ΕΚ ένα νέο κεφά-λαιο για την ασφάλεια και την ακεραιότητα που διευκρινίζει τις υποχρεώσεις των παρόχων των διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών εξασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των δι-κτύων, ενώ ταυτόχρονα ορίζει τις εξουσίες των αρμόδιων εθνικών αρχών για την επιβολή των κατάλληλων υποχρεώσεων στους παρόχους. Παράλληλα με τη νομοθετική δράση, η Επιτροπή διευκρίνισε πως έχει ε-γκρίνει κοινοτικά προγράμματα για την έρευνα και την ανάπτυξη με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των επικοινωνιών και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και στο μέλλον θα παρουσιάσει το ψηφιακό πρόγραμμα δράσης για την Ευρώπη ως πρώτη εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής Ευ-ρώπη 2020 που θα περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στις τε-χνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: