"… Εμείς κάναμε παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε(!)". Αυτή τη βαρύγδουπη, όπως δυστυχώς συνηθί-ζει, δήλωση έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 16.3.10 ("ΚΕΡΔΟΣ").
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε τι παραπάνω θα είχε συμβεί εάν η κυβέρνηση είχε κάνει μόνον ό,τι μπορούσε!
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η ύφεση -2,3%, η ανεργία να ξεπερνά το 12%, ο πληθωρισμός να καλ-πάζει στο 4,8%... Οι πάντες, πλέον, αντιλαμβάνονται αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει: την οικο-νομία να στραγγαλίζεται και την κοινωνία να παρακολουθεί παγωμένη.
Για το αν "υπερέβαλε εαυτόν" ο κ. Παπανδρέου στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και για τους τρό-πους που επέλεξε να το πράξει, τις όποιες αμφιβολίες διαλύουν οι πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων, όπως των κ.κ. Ζ-Κ. Τρισέ, Ντ. Στρος-Καν και Κ. Σημίτη, που σίγουρα δεν μπορούν να μεμφθούν ότι διακατέχο-νται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν-Κλωντ Τρισέ "άδειασε" την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας στο γερμανικό περιοδικό "DER SPIEGEL" ότι "η ελληνική κυβέρνηση άργησε πολύ να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα!" (17.5).
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ.Ντομινίκ Στρος-Καν ξεκαθάρισε, διαψεύδοντας όσα η κυβέρνηση διέδιδε για να παραπλανήσει την ελληνική γνώμη ότι "το πρόγραμμα λιτότητας προτάθηκε από την κυβέρνηση και όχι από εμάς" και "αν το πρόβλημα είχε τακτοποιηθεί το Φεβρουάριο θα ήταν λιγότερο δαπανηρό!" ("MEGA", 14.5).
Και τέλος ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης δηλώνει απερίφραστα σε άρθρο του ότι "το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο. Επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, ενώ θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών. […] Η 13η και 14η σύνταξη θα πρέπει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι" ("ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", 16.5).
Αποκαλύπτεται έτσι και η ορθότητα της θέσης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στις 10.5, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, είχε δηλώσει ότι "… πρότεινα άμεσα μέτρα για την άρση της μεγαλύτερης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο, δηλαδή, την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των άνεργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα -γύρω στα 500 εκα-τομμύρια ευρώ- από ισόποσες περικοπές αλλού, για να καλύψουμε τη διαφορά".
Η "επιτυχία" της "υπερπροσπάθειας" της κυβέρνησης σφραγίσθηκε με πανηγυρικό τρόπο όταν, σχεδόν την επομένη της συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, δημιουργήθηκε ο ευρωπαϊκός μη-χανισμός στήριξης και τότε συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα μένει από έξω μόνη αυτή με τα μέτρα άγριας λιτότητας και τα υψηλότατα επιτόκια. Και τότε άρχισαν στην κυβέρνηση να σκέπτονται πως θα διατυπώ-σουν αίτημα για να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού. "Εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότε-ρα επιτόκια θα είναι μια ευκαιρία και για μας να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια" (Γ. Πεταλωτής, ΤΟ ΒΗΜΑ, 11.5).
Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα, οι θέσεις αυτές, που σήμερα έχουν καταστεί κοινός τόπος, η Νέα Δημο-κρατία και ο Αντώνης Σαμαράς δεν κουράστηκαν να τις επαναλαμβάνουν και να ζητούν από την κυβέρνη-ση να αλλάξει ρότα.
Η κυβέρνηση, όμως, και ο κ. Παπανδρέου δεν άκουγαν ή, ίσως, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε!
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου