Τρίτη 25 Μαΐου 2010

''ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ''

Ψηφίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, από την πλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας, "Ένωση για τη Μεσόγειο", ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις ευρω-μεσογειακές σχέσεις στοχεύοντας στην οικοδόμηση ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για πε-ρισσότερο από 800 εκατομμύρια κατοίκους.



Η επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαριέττα Γιαννάκου, ως σκιώδης εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφω-ση του τελικού κειμένου, εξασφαλίζοντας ενισχυμένη χρηματοδότηση για τις εργασίες της νέας αυτής δια-δικασίας, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγια θέση όλων των μεσογειακών κρατών της ΕΕ. Η τελική έκθεση του ΕΚ δίνει έμφαση στη προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα πολιτι-σμού και παιδείας. Παράλληλα, ζητεί την άμεση υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων με αναπτυξια-κό και άμεσο πρακτικό όφελος για τις τοπικές οικονομίες της περιοχής, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή της Μεσογείου.


Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια πριν την ψηφοφορία, δήλωσε τα εξής:


"Η έκθεση για την Ένωση για τη Μεσόγειο είναι σημαντική γιατί επικεντρώνεται σε άμεσους και μετρή-σιμους στόχους. Τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού το Κοινοβούλιο ζητά μέσω της έκθεσης να δοθεί συγκεκριμένος προϋπολογισμός μέσω των δημοσιονομικών προοπτικών, να βοηθηθεί η Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται στη Βαρκελώνη, και οι διάφορες συγκρούσεις που υπάρχουν να μην μπορούν να επηρεάσουν τον καθαυτό στόχο της ένωσης, που είναι η ανάπτυξη, η προσπάθεια για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, τα ζητή-ματα της ενέργειας και ό,τι μπορεί να συνδέσει τους λαούς, οι οποίοι ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι μία προσπάθεια, για υπέρβαση συγκεκριμένων δυσκολιών λόγω των οποίων τα μέχρι σήμερα προ-γράμματα δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν όπως θα έπρεπε. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ένωση για τη Μεσόγειο να δώσει ένα μήνυμα για τη δημοκρατική εξέλιξη, την ισότητα ανδρών και γυναικών και την προσπάθεια για κοινωνία των πολιτών και στις χώρες της Βορείου Αφρικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: