Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

AΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της



«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«»Κόκκινες γραμμές» βάζει η Ν. Δ.»


Μήνυμα προς την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τις διμερείς επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα, απευθύνει η Νέα Δημοκρατία, καλωσορίζοντας παράλληλα τον ηγέτη της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα. Χωρίς φοβικά σύνδρομα απέναντι στο διάλογο με την Άγκυρα, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει, ωστόσο, στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει επ’ ουδενί πέρα από τις κοινής αποδοχής «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής πολιτικής, και κυρίως να μη χρησιμοποιήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε επίπεδο επικοινωνιακών εντυπώσεων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι ευπρόσδεκτος, τονίζει η Ν. Δ., παρόλο που εξακολουθεί να επισημαίνει πως η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια δυσμενή για την Ελλάδα συγκυρία εν μέσω της κορυφαίας οικονομικής κρίσης. Η Ρηγίλλης παρακολουθεί συνεπώς με προσοχή , με θετική διάθεση, αλλά και προβληματισμό τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τουρκικής αποστολής, ενώ τις θέσεις της Ν. Δ. για τα εθνικά θέματα θα αναπτύξει στον κ. Ερντογάν ο πρόεδρος της Ν. Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή τους σήμερα, σ τις τρεις το μεσημέρι στο «Χίλτον», όπου διαμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός (το άρθρο συνεχίζεται, ενώ στην αρχή της σελίδας αναφέρεται πως «Ο πρόεδρος της Ν. Δ. θα θέσει το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, το Κυπριακό και τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου)


Από τη στήλη «ΠΑράΤυπος» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 4 με τίτλο :


«Νέο-παπανδρεϊκός λαϊκισμός»


Α φού γκρέμισε τα ερείπια της «Φαντασίας» ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων φοροφυγάδων γιατρών. Το επόμενο βήμα του, υποθέτουμε, θα είναι να ανέβει σε καμιά μοτοσικλέτα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και να κάνουν μαζί συλλήψεις. Ο νέος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερος από τον παλιό. Εκείνος τουλάχιστον ήταν λαϊκισμός στο όνομα των κοινωνικά ασθενέστερων, την μη προνομιούχων. Ο σημερινός παραπέμπει ευθέως σε ρωμαϊκή αρένα. Μόνο που τώρα δεν έχουμε «άρτο και θεάματα» , αλλά σκέτα…θεάματα. Τον άρτο τον πήρε το ΔΝΤ!


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Ψυχραιμία και σύνεση»


Η κυβέρνηση διακατέχεται από επικοινωνιακό πανικό, από τον οποίο κινδυνεύει να οδηγηθεί σε γκάφες και ατοπήματα. Παράδειγμα οι χθεσινές «διαρροές» περί αναδρομικής ισχύος του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και οι βολές κυβερνητικών στελεχών κατά πάντων, όσων τολμούν να ασκούν κριτική στη σημερινή πολιτική ηγεσία του τόπου. Οι ώρες είναι κρίσιμες, απαιτείται ψυχραιμία και σύνεση. Και πάντως, όχι νομικιστικά πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά τρικ, τα οποία μπορεί να μεγαλώσουν την οργή της κοινής γνώμης. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι σε κάθε δικαστική ενέργεια ή κυβερνητική ανακοίνωση για την εξάρθρωση της φοροδιαφυγής να ακολουθούνται πιστά ο νόμος και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην πλήρη ανομία και την άκριτη «ανθρωποφαγία» χωρίς δικλίδες ασφαλείας είναι πολύ λεπτή.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» σελ. 9 με τίτλο :


«Τη «δόξα» της Ρεπούση ζήλεψε η Διαμαντοπούλου»


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, με τα όσα είπε λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας έδειξε να αποδέχεται τις αντιλήψεις της Μαρίας Ρεπούση. Η υπουργός Παιδείας, έδειξε να εκλιπαρεί την κατανόηση της τουρκικής πλευράς, γεγονός που προκαλεί ποικίλα ερωτήματα, καθώς η χώρα βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε εθνικές υποχωρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια της Ουνέσκο και του Συμβουλίου της Ευρώπης να φύγουν επιθετικοί προσδιορισμοί στα ιστορικά βιβλία που μπορούν να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «Ελλάδα» των


«ΝΕΩΝ» σελ. 3 με τίτλο :


«Βήμα – βήμα η προσέγγιση»


(το άρθρο αφού αναφέρεται στην επίσκεψη Ερντογάν, έρχεται στα…ελληνικά δρώμενα και αναφέρει….


….Τ α αυστηρά μέτρα λιτότητας οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην απελπισία, καθώς πέντε άνθρωποι το τελευταίο δεκαήμερο έχουν τερματίσει τη ζωή τους λόγω ασφυκτικών οικονομικών βαρών. Την ίδια ώρα τα λιμάνια δοκιμάζονται εκ νέου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο 24ωρες κινητοποιήσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: