Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΕΛ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

«Υπάρχει κίνδυνος το ευρώ να γίνει ασθενές νόμισμα. Τα θεμέλια του ευρώ μετακινήθηκαν, όταν αποφασίσθηκε από τις κυβερνήσεις να μετατρέψουν τη νομισματική ένωση σε μια ένωση μεταβιβαστικών πληρωμών (σ.σ: εννοεί από τα ισχυρότερα κράτη στα ασθενέστερα, με το «πακέτο» των 750 δις. ευρώ). Παραβιάζονται όλοι οι κανόνες… Αντίθετα με όλες τις δεσμεύσεις της και παρά τη ρητή απαγόρευση στο καταστατικό της, η ΕΚΤ έχει εμπλακεί στη χρηματοδότηση των κρατών. Προφανώς, όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις (σ.σ.: στην ισοτιμία του ευρώ).



- Το ευρώ έχει ήδη βυθισθεί και αυτή η τάση θα μπορούσε να συνεχισθεί, διότι έχουμε εγγυηθεί μια μακρά σειρά αδύναμων νομισμάτων, που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη.


- Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ…. Θα περίμενα από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να έχουν παρέμβει νωρίτερα (σ.σ.: για το ελληνικό πρόβλημα). Έπρεπε να είχαν καταλάβει, ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς βιομηχανική βάση, δεν θα μπορούσε ποτέ να πληρώσει τα 350 δις. ευρώ του χρέους της».


- Χωρίς ένα “κούρεμα”, μια μερική διαγραφή χρεών, δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Γιατί δεν το έκαναν αυτό αμέσως; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να έχει διακηρύξει έξι μήνες πριν, ή και νωρίτερα, ότι απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα.

Με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Καρλ Οτο Πελ, πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ καταθέτει την εκτίμησή του για το πρόβλημα της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρωζώνης.
Ο κ. Πελ ισχυρίζεται ότι έπρεπε να είχε διαγραφεί το 1/3 του χρέους της Ελλάδας πριν απο εξ μήνες. Δεν έγινε και τώρα όλη η υπόθεση αυτή έχει περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα.
Η Ελλάδα, είπε, δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και με αυτό θα αναγκαστεί να φύγει απο την ζώνη του ευρώ χωρίς να βάλλει σε κίνδυνο το ευρώ. Η Ελλάδα θα επανέλθει στη δραχμή. Θα έχει ισχυρούς λόγους να φύγει απο το ευρώ αφού θα έχει αποτύχει να διαχειριστεί το πρόγραμμα σταθερότητας, δεν θα επιτύχει η όποια χρηματοδότηση και έτσι θα παγώσει η χρηματοδότηση απο την ΕΕ-ΔΝΤ με αποτέλεσμα την φυγή απο την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: