Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

AΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από την 9η σελίδα του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» με τίτλο :


«Πρωτοφανής επίθεση από ΔΝΤ σε Ν. Δ. για το μνημόνιο»


Προειδοποίηση – σοκ για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αν δεν αντιμετωπισθεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή και δεν αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και για τον κίνδυνο σοβαρών κοινωνικών αναταραχών, απευθύνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρώτη έκθεση που συνέταξε για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου. Ο διεθνής οργανισμός υπεισέρχεται και στα «χωράφια» της πολιτικής ζωής, σχολιάζοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εγκαταλείψουν την επικριτική στάση τους και να στηρίξουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης! Η επισήμανση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν. Δ. Π. Παναγιωτόπουλου, που χαρακτήρισε τουλάχιστον, άκομψες τις συστάσεις της έκθεσης. «Η Ν. Δ. δεν στηρίζει μέτρα που οδηγούν την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε μαρασμό, αλλά προτείνει το δρόμο της ανάπτυξης, που μας βγάζει από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά… (το άρθρο συνεχίζεται με εκτενή αναφορά στην έκθεση της τρόικας)


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 5:


«****»


Ο αντίλογος εύκολος. Το Μνημόνιο, προϊόν ανάγκης της χώρας, είναι κείμενο τεχνοκρατών με πολλές διεθνείς αποτυχίες σε άλλες χώρες και κύριο γνώρισμα την αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων. Διπλή αφαίμαξη με τις περικοπές και τους έμμεσους φόρους. Θα τα αναλύσει μεθαύριο ο Αντώνης Σαμαράς (από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελίδα 3 με τίτλο :


«Όμηροι των χρεών – Βυθίζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά»


Κύμα λουκέτων αναμένει η αγορά τους επόμενους μήνες, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά βυθίζονται στα χρέη που αδυνατούν να πληρώσουν. Τα «λουκέτα» αυξάνονται στην αγορά και δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία δεν τα έχουμε δει ακόμη και ότι αυτά θα φανούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Τειρεσίας Α. Ε. η αξία απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών το οχτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ξεπέρασε το 1,3 δις ευρώ, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στην αγορά, που μαστίζεται από έλλειψη ρευστότητας, πτώση τζίρου και λουκέτα…. (το άρθρο συνεχίζεται με αναφορά στον εμπορικό κόσμο, τα λουκέτα των καταστημάτων κ. α.)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 6 με τίτλο :


«ΘΕΤΙΚΑ»


Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να στοχοποιήσει τους βενζινοπώλες, προσεγγίζοντας με επικοινωνιακούς όρους την υπόθεση με την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, αλλά η πρωτογενής «αισχροκέρδεια» εις βάρος των οδηγών ξεκίνησε από το ίδιο το κράτος και την κυβέρνηση με τις αυξήσεις που επέβαλε. Άλλωστε, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης με εύστοχο τρόπο, παρατήρησε: «Σε κάθε περίπτωση, το βασικό πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι πως φέτος πληρώνει την βενζίνη 50% ακριβότερα από πέρσι».


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Εκτός αγορών»


Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις, οι ψίθυροι για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ποτέ δεν σταμάτησαν. Όσοι όμως μιλούν για λύση που είναι αναγκαία, μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούν ξανά και ξανά, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο αναπληρωτής τομεάρχης της Ν. Δ. Νότης Μηταράκης, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα είχε πολύ περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από ό, τι θετικές. «Θα μας κλείδωνε εκτός αγορών για πάρα πολλά χρόνια και το υπόλοιπο που θα έμενε θα το αναχρηματοδοτούσαμε τόσο ακριβά που τελικά δεν θα γλιτώναμε λεφτά», είπε με νόημα. Ας σταματήσουν λοιπόν, τα παραμύθια, γιατί ουδείς έχει δικαίωμα να παίζει με τα συμφέροντα της πατρίδας.


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«Το…πείραμα»


Όχι απλώς αυξημένες, σχεδόν… πρωθυπουργικές είναι οι αρμοδιότητες που επωμίζεται ο Γιάννης Ραγκούσης, μετά και τη σχετική απόφαση του Γ. Παπανδρέου που ανακοινώθηκε επισήμως χθες. Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης του κυβερνητικού έργου καθιερώνεται για πρώτη φορά- τουλάχιστον με τόση επισημότητα και με τόση τυπική ισχύ. Ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δείξουν αν το εγχείρημα (ή το πείραμα, πείτε το όπως θέλετε) θα έχει επιτυχή έκβαση. Γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και τότε θα κριθούν όλοι και όλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: