Την εκτίμηση ότι τα λάθη που, όπως λέει, έχουν γίνει στις μετατάξεις θα εξελιχθούν σε βρόγχο για τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις κάνει σε επιστολή του προς τον υπουργό εσωτερικών Γ. Ραγκούση, με θέμα τα Π.Δ για τους οργανισμούς των περιφερειών, ο προέδρος της ΕΝΑΕ Δ. Δράκος.
Η επιστολή εστάλη μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, ζητώντας από τον κ. υπουργό να ξαναδεί το θέμα.
Πιο συγκεκριμένα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΝΑΕ, είχε ήδη επισημάνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική και δομικά στέρεη μεταρρύθμιση χωρίς συγκεκριμένο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Εφαρμογής», με άξονες, στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
«Οι Οργανισμοί Περιφερειών που μας αποστείλατε δικαιώνουν πλήρως την ανησυχία που εκφράσαμε και, δυστυχώς, υπονομεύουν την επιτυχημένη πρώτη εφαρμογή του θεσμού. Μια σειρά από λάθη που ξεκίνησαν με το ζήτημα των μετατάξεων του προσωπικού από και προς τις Περιφέρειες κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βρόγχο για τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, από 1.1.2011, φαίνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών λόγω της παράλυσης των υπηρεσιών μας και του υδροκεφαλισμού που τείνει να παγιωθεί με τους οργανισμούς αυτούς. Φυσικά, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν το Υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιούσε την εμπειρία μας και τη βούλησή μας να κάνουμε, έστω και τώρα, τη μεταρρύθμιση βιώσιμη»
Η ΕΝΑΕ κάνει λόγο για Π.Δ τα οποία:
-Δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε Περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη για τη διαμόρφωσή τους, με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά.
-Μας οδηγούν σε μια «υδροκέφαλη» Περιφέρεια που αναγκάζει π.χ. τον αγρότη αλλά και, γενικότερα, τον πολίτη να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.
-Διαμορφώνουν μία κεντρική μονάδα με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια, η οποία δεν υποστηρίζεται πλέον από αποκεντρωμένες μονάδες σε κάθε νομό/περιφερειακή ενότητα. Αν λάβουμε υπόψη ότι, με βάση τον «Καλλικράτη», οι τομείς ευθύνης των Περιφερειών είναι, πρωτίστως, η περιφερειακή ανάπτυξη και τα έργα τίθεται ζήτημα λειτουργίας, ταχείας απορρόφησης κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και συντονισμού.
-Δεν αποτυπώνουν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι Περιφέρειες θα είναι φορείς «πράσινης ανάπτυξης».
-Δεν προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων ανά βαθμό και κλάδο κατά οργανική μονάδα, δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα οργανογράμματα ούτε ορίζουν με ποιο τρόπο θα εξειδικευθούν αυτά τα κενά και πότε.
-Δεν εξασφαλίζουν όχι το εξειδικευμένο αλλά ούτε καν το στοιχειωδώς αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό για την άσκησή των νέων αρμοδιοτήτων των περιφερειών.
Κλείνοντας την επιστολή τους τα μέλη της ΕΝΑΕ ζητούν από τον υπουργό εσωτερικών:
«Την άμεση παρέμβαση σας, με τη διαμόρφωση νέων, οργανισμών που θα αποτελούν προϊόν συνεργασίας με την ΕΝΑΕ και τους υπαλλήλους των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ και θα αποτυπώνουν τις λειτουργικές μας ανάγκες. Διαφορετικά, οι νέες περιφερειακές αρχές θα εγκατασταθούν την 1.1.2011 χωρίς να γνωρίζουν σε ποιες υπηρεσίες προΐστανται και με πόσους και ποιούς υπαλλήλους θα συνεργασθούν».
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου