Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 8-9 με τίτλο :


«Ψήφος εμπιστοσύνης στην επιλογή Σαμαρά για ανανέωση»


Οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό που προσεγγίζει το 61% θεωρούν σωστή την κίνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά να επιλέξει τον Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής, αντί για κάποιον υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή. Παράλληλα, το εκλογικό σώμα στέλνει μήνυμα στον πρόεδρο της Ν. Δ. να συνεχίσει την ανανέωση (με ποσοστό 66%) όταν μόλις το 7% τάσσεται υπέρ της επαναφοράς παλαιών και έμπειρων στελεχών. Όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις της εταιρείας Alco που διενεργήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου, οι πολίτες του Λεκανοπεδίου εγκρίνουν την πολιτική ανανέωσης του κ. Σαμαρά με ποσοστό 78%, όπως εκφράσθηκε από την επιλογή Κικίλια, ενώ οι δημότες της Θεσσαλονίκης δίνουν σαφές προβάδισμα στον κ. Κώστα Γκιουλέκα (που υποστηρίζεται από τη Ν. Δ.) έναντι του κ. Γιάννη Μπουτάρη που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. (το άρθρο συνεχίζεται με παρουσίαση της έρευνας, αναλυτικά)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 8 με τίτλο :


«Ανησυχία στη Ν. Δ. για προβοκάτσια «συμψηφισμού»»


'Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Ρηγίλλης μετά τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και έχουν να κάνουν με ενδεχόμενη προβοκάτσια που ετοιμάζεται να στηθεί κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στη Ν. Δ. γνωρίζουν πως μετά την επίθεση με το παπούτσι που δέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και με την κλιμακούμενη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θα υπάρξει προσπάθεια «συμψηφισμού» και προς το στρατόπεδο της Ν. Δ. Ουσιαστικά λοιπόν αναμένουν να υπάρξει κάποια μορφή αντίδρασης κατά του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά έτσι ώστε να υποβαθμιστεί η επίθεση στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη θορυβηθεί από το γεγονός ότι πλέον γίνεται και αυτός στόχος της δυσφορίας και της αντίδρασης του κόσμου………………………………………………………….. Θέτοντας του πάντες, προ των ευθυνών τους λοιπόν, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν πως δεν θα ανεχτούν καμιά προβοκατόρικη ενέργεια και από κανέναν, που στόχο θα έχει να πλήξει το κύρος του Αντώνη Σαμαρά και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος του κόμματος κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος της Ν. Δ. από τη Βόρεια Ελλάδα θα ξεκινήσει την αποδόμηση του ανύπαρκτου κυβερνητικού έργου, καταθέτοντας τη δική του πρόταση για την έξοδο από την κρίση.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 3 με τίτλο :


«Στον «αυτόματο πιλότο» η κυβέρνηση »


Ηείδηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος για το επόμενο δεκαήμερο, επισκεπτόμενος Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη αντίστοιχα, έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο γκρίνιας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ουκ ολίγα στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη «φυγή του πρωθυπουργού» στο εξωτερικό στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, όπου τα κοινωνικά μέτωπα διευρύνονται με επικίνδυνο τρόπο και η λειτουργία της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό παραμένει στον αέρα εξαιτίας της μη κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργών. Ωστόσο στην προβληματική αυτή εικόνα έρχεται να προστεθεί με δυναμικό τρόπο και η παράμετρος που αφορά στο ερώτημα ποιος θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό το διάστημα που θα απουσιάζει από τη χώρα, καθώς επισήμως δεν έχει ξεκαθαρίσει, εάν θεσμικά υπεύθυνος για το ρόλο αυτό θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης , ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος… ( το άρθρο συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες απόψεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την απουσία του πρωθυπουργού αλλά και για τον ανασχηματισμό…)


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 4 με τίτλο :


«Στην πρίζα για τα τιμολόγια»


Ξέρετε για ποιο λόγο η κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος; Ούτε κι εμείς το γνωρίζαμε. Το πληροφορηθήκαμε χθες, ως εκδοχή, από Ανεξάρτητο βουλευτή στους διαδρόμους της Βουλής, ο οποίος εξηγούσε: - «Η κυβέρνηση αναζητεί μια επικοινωνιακή φόρμουλα, βάσει της οποίας το μεν ευρύ κοινό να μείνει με την εντύπωση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται φθηνότερο από 5% μέχρι 10%, η δε ΔΕΗ να αυξήσει, συγχρόνως, πάνω από 30% τα έσοδά της… - Μάλλον αδύνατο το επίτευγμα, -παρατηρήσαμε. – Τα αδύνατα τοις ανθρώποις , δυνατά εστί τω Κινήματι! Η φόρμουλα μάλλον έχει βρεθεί. Και θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές…. Δεν το αποκλείουμε. ΟΙ «μεγαλοφυείς ιδέες» ποτέ δεν έλειψαν από το ΠΑΣΟΚ!


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Αληθινές ιστορίες..»


Είναι απολύτως σεβαστή και κατανοητή η αγωνία που διακατέχει το οικονομικό επιτελείο να βρει νέα έσοδα. Η βασική εντολή άλλωστε που έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους. Όλα τα πράγματα όμως έχουν και κάποιο όριο, από τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Η ιδέα να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου και τουλάχιστον, εκτός λογικής. Θα το γράψουμε όσο πιο απλά μπορούμε για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις που θα έχει ένα τόσο σκληρό μέτρο. Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι το κρέας, τα ψάρια, τα ζυμαρικά και τα όσπρια. Ό,τι δηλαδή ψωνίζει καθημερινά η μέση ελληνική οικογένεια, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Από την άλλη θα αυξηθούν οι τιμές σε τουριστικές υπηρεσίες, εστιατόρια, καφενεία και ηλεκτρική ενέργεια. Χτύπημα δηλαδή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη βιώνουν την πραγματικότητα των «λουκέτων». Αυτή η ιστορία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να αναλάβει τις ευθύνες της (το άρθρο συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: