Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ανατιμήσεις

Ενδυνάμωση του πλέγματος προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και διασφάλιση της πρόσβασής τους σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, προβλέπουν σαφώς οι σχετι-κές ευρωπαϊκές Οδηγίες. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι απαντήσεις των αρμόδιων Επιτρόπων στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κώστα Πουπάκη, αναφορικά με τις συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή των υγρών καυσίμων, τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και την δραματική επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων.


Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος κ.G. Oettinger αρμόδιος για θέματα Ενέργειας "απαιτείται από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την προστασία των τελικών πελατών και των ευάλωτων κατανα-λωτών ειδικότερα, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάστασή τους". Παράλληλα, στην απάντησή του τονίζει ότι "Τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής ίσως είναι τα καταλληλότερα προς αντιμετώπιση των άμεσων και έμμε-σων συνεπειών (π.χ. λόγω των υψηλότερων τιμών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων) των υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για σαφώς προσδιοριζόμενες ομάδες ευάλωτων πελατών. Εναλλακτική λύση για ομάδες ευάλωτων καταναλωτών αποτελούν και τα ειδικά τιμολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρ-μόζονται με σαφώς καθορισμένο, διαφανή, μη εισάγοντα διακρίσεις και επαληθεύσιμο τρόπο και δεν θα προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά".


Αντίστοιχη είναι και η απάντηση του Επιτρόπου Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Κα-ταπολέμησης της Απάτης: "Τα μέτρα που προβλέπονται από το πρόγραμμα [προσαρμογής] σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη κατανομή του βάρους της προσαρμογής συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πλέον ευπαθών τμημάτων της κοινωνίας. Σταθεροποιώντας τα δημοσιονομικά μεγέθη, θα συγκεντρωθούν μεγαλύτερες συνεισφορές από εκείνους που κατά παράδοση δεν συμμετείχαν δίκαια στην κατανομή φορολογικών βαρών".


Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τόσο τον αποκαλούμενο "εξορθολογισμό" των τιμολογίων του ηλεκτρι-κού ρεύματος, όσο και τις διερευνητικές κυβερνητικές διαρροές για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανά-λωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο, ο κ.Κώστας Πουπάκης δήλωσε σχετικά: "Εν-δεχόμενη αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης αλλά και σε ντόμινο ανατιμήσεων στα αγροτικά προϊόντα και το φυ-σικό αέριο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ήδη οικονομικά εξασθενημέ-νων ελληνικών νοικοκυριών. Η σημερινή κυβέρνηση που με μια σειρά μονομερών και κοινωνικά άδικων αποφάσεων έχει κυριολεκτικά "παγώσει" την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και την αγορά, σχεδιάζει να κρατήσει "παγωμένα" και τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών, όταν μάλιστα η Ελλάδα είναι μια από τις ευρω-παϊκές χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα το χειμώνα, με κύρια αιτία την οικονομική αδυναμία των πολιτών να μονώσουν και να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους. Η αναθέρμανση της πραγματικής οικο-νομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μετατροπή της θέρμανσης, ενός εκ των βασικότερων κοινωνικών αγαθών, σε αγαθό πολυτελείας. Το μόνο που θα επιτύχουν οι εμπνευστές αυτού του μέτρου είναι η "θερμή" καταδί-κη της πολιτικής τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: