Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τον Ιανουάριο οι αξιολογήσεις των 15 χωρών μελών της ευρωζώνης από τον οίκο Standard & Poor's - Παράταση αγωνίας για την αγορά

Τον Ιανουάριο αναμένονται οι τελικές αξιολογήσεις των 15 χωρών μελών της ευρωζώνης, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σύμφωνα με πηγές που διαρρέονται στον διεθνή τύπο.



Ανεπίσημα αναμένεται ο S&P να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις του τον Ιανουάριο, αλλά ακόμη δεν έχουμε στοιχεία για την τελική απόφαση, αναφέρουν οι πηγές αυτές, εξαιτίας του ότι οι αξιολογήσεις είναι εμπιστευτικές.


Υπενθυμίζεται ότι στις 5/12 ο οίκος έθεσε σε rating watch negative την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας 15 χωρών μελών της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας.


Πρόκειται για τις: Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σλοβενία, Μάλτα, Ιρλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλια, Αυστρία, Ισπανία. Παράλληλα, διατηρεί σε rating watch negative την Κύπρο.


Πιο αναλυτικά, ο οίκος τονίζει ότι η πιθανότητα υποβάθμισης κατά μια μονάδα ισχύει για τις: Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο.


Οι υπόλοιπες χώρες είναι πιθανό να υποβαθμιστούν κατά 2 βαθμίδες και μεταξύ αυτών και η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.


Ο S&P επικαλείται τους συστημικούς κινδύνους, που προκύπτουν από την οικονομική επιδείνωση της ΕΕ, αλλά και τους κινδύνους για το αξιόχρεο κάθε χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: