Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμες συναντήσεις σήμερα, Βενιζέλου, Dallara του IIF και των ελλήνων τραπεζιτών για το PSI+ - Τα εμπόδια, οι κίνδυνοι και οι απαιτήσεις των τραπεζών – Αν ναυαγήσει η προσπάθεια θέμα λίγων ημερών η χρεοκοπία της χώρας….

Κρίσιμες είναι οι στιγμές που περνάει η διαδικασία αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, καθώς σήμερα θα αποσαφηνισθούν πολλές εκκρεμότητες που έχουν ανακύψει γύρω από το PSI+ και το haircut 50% που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες.



Σήμερα πραγματοποιούνται κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ Βενιζέλου του υπουργού οικονομικών που επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία του PSI+, του Dallara του IIF του7 διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου που εκπροσωπεί τις τράπεζες και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.


Ο Βενιζέλος θέλει να προχωρήσει η διαδικασία γιατί δεσμεύεται από την συμφωνία του Οκτωβρίου αφετέρου γιατί πολιτικά θα ήθελε να δει την κρατικοποίηση των τραπεζών με στόχο να το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό επιχείρημα στο εγγύς μέλλον.


Ο Dallara επιδιώκει να περάσει τις προτάσεις των τραπεζιτών που ενώ δέχονται το haircut 50% ζητούν καλό επιτόκιο και όχι 4,5% που προτείνεται για τα ομόλογα που θα αντικατασταθούν.


Η αρχική τους πρόταση ήταν για επιτόκιο περί το 8% αλλά με ένα 6% ίσως υπάρξει συμβιβασμός. Το ελληνικό δημόσιο προτείνει 4,5%.


Οι έλληνες τραπεζίτες φαίνεται ότι ακολουθούν μια κοινή γραμμή επιχειρηματολογούν κατά της διαδικασίας και αποτελεσματικότητας του PSI+ και ποντάρουν στο ναυάγιο της διαδικασίας.


Όμως ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και προφανώς η αποτελεσματικότητα του PSI+ κρίνεται όπως κρίνεται και η έννοια της εθελοντικής συμμετοχής ή υποχρέωσης.


Η διαδικασία είναι εθελοντική αλλά δεν είναι τυχαίο ότι αν αντί για τον στόχο των 100 δις που ζητάει η Γερμανία να απομειωθούν ομόλογα κοινώς να γλιτώσει από το haircut 50% η Ελλάδα ή 100 δις ευρώ και τελικώς προσφερθούν 60 ή 65 δις ευρώ να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης όπου θα καταστήσουν την διαδικασία από εθελοντική υποχρεωτική.


Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και θα πληρωθούν τα CDS.


Η συνολική έκθεση σε CDS στην Ελλάδα κινείται μεταξύ 5,5 με 5,6 δις δολάρια και αν πληρωθούν οι κάτοχοι θα κερδίσουν συνολικά 25 δις δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: