Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Προχωρούν οι 26 της Ευρώπης με νέο διακρατικό Σύμφωνο χωρίς την Βρετανία - Διμερή δάνεια από το ΔΝΤ σε χώρες της Ευρωζώνης, σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία - Επισπεύδεται το ESM το 2012 - Κατά περίπτωση το PSI

Οι 26 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχονται τη συμφωνία για αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ με στόχο τη βαθύτερη δημοσιονομική ένωση, όπως επιβεβαίωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της ΕΕ, H. V. Rompuy. Mόνη χώρα που δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία είναι η Βρετανία. Στις 26 χώρες που είπαν "ναι" στην τροποποίηση της Συνθήκης περιλαμβάνονται οι 17 χώρες της Ευρωζώνης και ακόμη 9 ευρωπαϊκά κράτη. Η συμφωνία των Ευρωπαίων έχει επιτευχθεί σε τρία σημεία: την αυστηρότερη δημοσιονομική ενοποίηση, τα 150 - 200 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ και την επίσπευση λειτουργίας του νέου, μόνιμου μηχανισμού διάσωσης από τα μέσα του 2012.




Όπως γνωστοποίησε ο Rompuy, oι 26 χώρες συμφώνησαν για την ενίσχυση του δημοσιονομικού ελέγχου και την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που δεν συγκλίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες. Έκανε λόγο για ένα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και γνωστοποίησε ότι η νέα Συνθήκη της ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί έως τα μέσα του 2012.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις επιχειρήσεις διάσωσης των κρατών-μελών, αποφασίσαμε μια μεγάλη αλλαγή. Από τώρα και στο εξής θα ακολουθούμε απόλυτα το δόγμα και τις αρχές του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso ανέφερε ότι επετεύχθη ευρεία συμφωνία για δημοιονομική σύγκλιση και πειθαρχία, καθιστώντας σαφές ότι το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση των λεπτομερειών για τη νέα Συνθήκη.


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel επισήμανε ότι η συμφωνία δημιουργεί νέα βάση για την εμπιστοσύνη προς το ευρώ, ενώ γνωστοποίησε ότι η νέα δημοσιονομική ένωση θα αναπτυχθεί εντός των ερχόμενων ετών. Η νέα συνθήκη της ΕΕ θα παρουσιαστεί έως τον Μάρτιο του 2012, συμπλήρωσε. Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Βρετανίας να μην συμμετάσχει στην αλλαγή της Συνθήκης, τονίζοντας παρ' όλα αυτά ότι παραμένει ακόμη ένας αξιόπιστος εταίρος. Η μείωση του υπερβολικού ελλείμματος θα συνοδεύεται με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε η Καγκελάριος, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει με την τεχνογνωσία της το EFSF. Η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (PSI) θα γίνει σύμφωνα με τις αρχές του ΔΝΤ.


Σε παρόμοιες δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Rachoy επανέλαβε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, όσον αφορά στο πρόγραμμα αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, ενώ γνωστοποίησε ότι ο ESM θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2012.


Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde χαρακτήρισε ως μια «πολύ σημαντική συνεισφορά» στην καταπολέμηση της κρίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες.


«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και θωράκισης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρει η Lagarde σε ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: