Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αδυνατεί να κυβερνήσει o Παπαδήμος - Δύο νέα υπουργικά για την επόμενη εβδομάδα - Δεν αποκλείεται ανασχηματισμός… και στο βάθος εκλογές

Εν μέσω εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2011 βρίσκεται η «μόλις ενός μήνα» κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς, όπως πλέον φαίνεται, δε θα επιτευχθούν οι στόχοι για έλλειμμα στο 9%, καθώς όλα δείχνουν ότι θα κλείσει στο 10%.



Με αυτό ως δεδομένο η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να βρει μέσα στον Ιανουάριο τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ – ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου – τα οποία δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση, όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές να προκύψουν από νέες μειώσεις μισθών και φόρους, αλλά να προέλθουν από περικοπές δαπανών.


Εν τω μεταξύ, μετά την ομολογία της παταγώδους αποτυχίας του μέτρου της εφεδρείας – μόλις το 10% συμμετείχε, όλοι οι υπόλοιποι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης – η κυβέρνηση μιλά πλέον ανοιχτά για οριζόντιες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.


Η ένταση ήταν παραπάνω από εμφανής στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, όπου όλοι οι υπουργοί διαπιστώσανε ότι απέτυχε η εφεδρεία στο δημόσιο, αλλά παράλληλα ζητούσανε… εξαιρέσεις καθείς για τον τομέα του, τις οποίες απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, επέρριψε σαφείς ευθύνες στον προκάτοχό του, αλλά και στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, για την πρώτη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που είχε γίνει επί των ημερών τους, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απέρριψε ως μη ουσιαστική.


Γεγονός παραμένει πάντως, ότι στην πόρτα της εξόδου από το δημόσιο βρίσκονται 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μέχρι το 2015, καθώς ο στόχος του μνημονίου πρέπει να επιτευχθεί.


Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός, καθώς θα γίνει σε συνδυασμό συνταξιοδοτήσεων και εφεδρείας, όμως σε περίπτωση που η εφεδρεία αποτύχει, τότε μένει ανοιχτό παράθυρο για απολύσεις.


Συγκεκριμένα το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι πως για να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο και να μικρύνει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά και η εφεδρεία.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου μέσα στην επόμενη διετία περίπου 80.000 υπάλληλοι θα βγουν σε σύνταξη με κανονικές διαδικασίες, οπότε απομένουν να καλυφθούν 70.000 αποχωρήσεις.


Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο


Η απόφαση πάντως που ελήφθη ήταν να παραταθεί έως τα τέλη του 2012 η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.


Η τελευταία προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου και η παράταση ήταν αναγκαία ώστε τα νοικοκυριά που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής να μπορούν να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εξυπηρέτηση των οφειλών τους.


Τι δε συζητήθηκε – Δύο νέα υπουργικά την επόμενη εβδομάδα


Αυτό που δεν ακούστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν οι πολιτικές παραινέσεις προς τους υπουργούς και τα κόμματα εκ μέρους του κ. Λ. Παπαδήμου.


Παρά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί από κυβερνητικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του ενημέρωσε εκτενώς το υπουργικό συμβούλιο για τις αποφάσεις που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και τα όσα θα επακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.


Εμφατική ήταν πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του στο έργο που πρέπει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση, χωρίς όμως αναφορές ή αιχμές σε εσωκομματικά ή ενδοκυβερνητικά προβλήματα.


Παρά ταύτα τόνισε ότι το έργο της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει, έστειλε μήνυμα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν, ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν ως τα μέσα Ιανουαρίου ετοιμάσει τις δύο βασικές προτεραιότητες των υπουργείων τους έτσι ώστε όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα να είναι έτοιμες, ενώ ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας που δε συζητήθηκαν χθες αφού η εφεδρεία μονοπώλησε τη συνεδρίαση.


Ανασχηματισμό ζήτησε ο Καρατζαφέρης

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ου είχε χθες με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων και πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε για την ανάγκη ενός πιο ευέλικτου σχήματος στην κυβέρνηση, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι ζήτησε ανασχηματισμό προκειμένου να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.


Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι παρέδωσε στον πρωθυπουργό σχετική επιστολή, τόνισε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται «περισσότερο χρόνο», ανάφερε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές» και για να γίνει αυτό, όπως είπε «χρειάζεται πιο ευέλικτο σχήμα η κυβέρνηση».


Αίνιγμα η ημερομηνία των εκλογών


Εν μέσω ακυβερνησίας, αλληλομαχαιρωμάτων και διαρκούς ενασχόλησης κορυφαίων υπουργών, όχι με τα καθήκοντά τους, αλλά με τις εξελίξεις για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, αίνιγμα παραμένει η ημερομηνία των εκλογών.


Παρότι πολλές είναι οι φωνές που ζητούν παράταση του βίου της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε χθες ηχηρή απάντηση μέσω ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.


Όπως κοφτά είπε απαντώντας στην προτροπή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδη να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης συνεργασίας, «δε συναινώ σε παράταση της θητείας της κυβέρνησης. Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας στην πολιτική το οποίο για να αποκατασταθεί θα πρέπει να τηρήσουμε αυτά που υπογράφουμε».


Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι το έργο αυτής της κυβέρνησης είναι «το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αυτό θα γίνει.


«Οι δύσκολες αποφάσεις θέλουν νωπή εντολή, η κρίσιμη περίοδος θα διαρκέσει 2-3 χρόνια και δεν μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί από κόμματα που δεν έχουν προγραμματική συμφωνία και κάτι τέτοιοι θα οδηγούσε σε ακυβερνησία», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: