Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η πραγματική εικόνα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ είναι απογοητευτική


Η χώρα βρίσκεται αναμφισβήτητα στην κρισιμότερη οικονομική συγκυρία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, η ύφεση συ-νεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία έχει εκτοξευθεί πάνω από 18%.


Το ΕΣΠΑ αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει το Δημόσιο προκειμένου να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.


Παρόλα αυτά η πραγματική εικόνα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ είναι μάλλον απογοητευτική. Σε σημείο, μάλι-στα, που ολόκληρη η Ευρώπη συζητάει για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινο-τικών κονδυλίων και χρειάστηκε να έρθει ειδική ομάδα κρούσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απε-μπλοκή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.


Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, αφού τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στην 5η θέση, ενώ σήμερα βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, και μάλιστα, αρκετά πιο πίσω από χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: