Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Συναίνεση για νέα μέτρα ζητά ο Βενιζέλος - Δύσκολες οι συζητήσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση - Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το PSI - Θα στηριχθούν οι τράπεζες

Πολιτική συναίνεση για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα ζήτησε σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Τα μέτρα αφορούν στην κάλυψη των φετινών αποκκλίσεων του προϋπολογισμού αλλά και των τριών επόμενων (2013, 2014, 2015).



Μόνο για το 2013, το 2014 και το 2015 οι πρόσθετες παρεμβάσεις στην οικονομία ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ συνολικά ή το 1% του ΑΕΠ για κάθε ένα από αυτά τα έτη.


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας (ακόμη και αυτές που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου) να στηρίξουν τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές της χώρας ή να υποβάλλουν προτάσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.


Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, το νέο Μνημόνιο, αλλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη.


Ο υπουργός Οικονομικών, αν και χαρακτήρισε πρόωρες τις όποιες συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, εντούτοις τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει την 1η μεγάλη δόση των 89 δισ. ευρώ από τη νέα δανειακή σύμβαση.


Όπως παράλληλα σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, οι επαφές που θα διαξαχθούν αυτή την εβδομάδα με την τρόικα έχουν προκαταρκτικό χαρακτήρα και εστιάζονται:


- στις μακροοικονομικές προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας


- στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού (έσοδα, δαπάνες, έλλειμμα)


- στην πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Αναμένεται η κατάθεση πολυνομοσχεδίου, ή ακόμη και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή, μέσω των οποίων θα ρυθμίζονται διάφορες εκκρεμμότητες της κυβέρνησης. Για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων υπάρχει δέσμευση του υπουργού απέναντι στην τρόικα.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ανακοπή της ύφεσης.


"Δεν έχουμε περιθώρια για καμία περίσπαση. Στόχος παραμένει η εφαρμογή των αποφάσεων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Πρέπει να τρέξουν πρόγραμμα προσαρμογής και PSI σε ένα ενιαίο χρονοδιάγραμμα. Συσσωρευμένα λάθη και μακρά αμεριμνησία μας οδήγησαν ως εδώ. Αυτά πρέπει να παρακάμψουμε το επόμενο διάστημα", σημείωσε ο υπουργός.


Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "τόσο το πρόγραμμα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσουν τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Εάν οι τράπεζες δε νιώσουν ασφαλείς μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους δεν θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά".


"Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ιδιαιτέρος κρίσιμος και δύσκολος. Εφόσον εκτελεστεί θα μας επιτρέψει να μπούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2012", σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.


Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η συμφωνία είναι έτοιμη και είναι θέμα λίγων ημερών η υπογραφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: