Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Ανησυχητική κοινωνική πραγματικότητα

”…Ταΐστε τον κόσμο. Αφήστε τον να νιώσει ότι είναι Χριστούγεννα..” τραγουδούσαν οι Band Aid to 1984 σε δίσκο που ηχογράφησαν με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα από τις πωλήσεις, προκειμένου να βοη-θήσουν στο λιμό της Αιθιοπίας – όπως και έγινε.


Πέρασαν 28 χρόνια από τότε και οι στίχοι του τραγουδιού είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Σύμφωνα με στοι-χεία της Unicef σήμερα 1.000.000.000 παιδιά στον πλανήτη στερούνται κατοικίας, φροντίδας υγείας, τρο-φής και άλλων αγαθών που χρειάζονται μόνο για την επιβίωσή τους.


Η εκμετάλλευση, η βία, ο πόνος και η εμπορία οργάνων είναι μερικά από τα δεινά που υφίστανται τα παι-διά στον πλανήτη. Ο αριθμός των αστέγων παιδιών στις ΗΠΑ φτάνει τα 1,6 εκ. Στην Ευρώπη, που θεωρεί-ται μια από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, 1 στα 5 παιδιά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φτώ-χειας.


Ευχόμαστε στην Ελλάδα να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, μολονότι τα δείγματα γραφής ως τώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στη Ελλάδα ανέρχεται στο 23%. Βασική διαπίστωση είναι ότι η τάση του κινδύνου φτώχειας για τα άτομα ηλικίας 0 έως 17 ετών είναι αυξητική στη χώρα μας.


Η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, προετοιμάζει Σχέδιο Δρά-σης με προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Ευχόμαστε με τη νέα χρονιά να περιοριστούν τα φαινό-μενα της παιδικής φτώχειας σε όλο τον κόσμο και κυρίως στη χώρα μας, όπου έχει διαμορφωθεί μια νέα ανησυχητική κοινωνική πραγματικότητα που είναι πρωτόγνωρη για τον τόπο μας και η οποία ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: