Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση αποδοχών 12% στους τραπεζοϋπαλλήλους για να αποφευχθούν απολύσεις 10 χιλ εργαζομένων – Γιατί θα υπάρξει συμφωνία τραπεζιτών και ΟΤΟΕ

Οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών θα βαίνουν επιδεινούμενες.



Κοινώς τα πράγματα θα επιδεινωθούν και με βάση όλες τις ενδείξεις μέσα στις επόμενες 100-150 μέρες θα έχουμε και την κορύφωση της επιδείνωσης.


Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου τα χειρότερα είναι εμπρός και οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες 15 δις ευρώ λόγω haircut είναι προφανές ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν όλες οι παράμετροι, συμφωνίες που είχαν υπάρξει στο παρελθόν και μεταξύ αυτών και των αμοιβών των εργαζομένων.


Το τελευταίο διάστημα από τις συνομιλίες με τραπεζίτες και ΟΤΟΕ έχουμε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα.


1)Οι μειώσεις αποδοχών αποτελούν μια αναγκαιότητα. Δυστυχώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί και οι τράπεζες αφού δεν παράγουν έσοδα και διατηρώντας υψηλά τα έξοδα θα υποχρεωθούν σε ριζικές τομές.


2)Το επόμενο στάδιο είναι απολύσεις, μειώσεις ή εθελούσιες έξοδοι.


Τα κομβικά σημεία


Οι τράπεζες ζητούν μειώσεις αποδοχών κατά 15% με 20% με στόχο να εξοικονομήσουν 500 εκατ ετησίως.


Η Εθνική διαπραγματεύεται 15 με 20% η Πειραιώς 15% με 20%, η Emporiki 18% ενώ ανάλογες θα είναι και οι αποφάσεις στο σχήμα AlphaEurobank


Οι μειώσεις αποδοχών πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας τραπεζιτών και ΟΤΟΕ.


Κατά την άποψη πολλών και ημών που παρακολουθούμε στενά τον τραπεζικό κλάδο είναι ορθότερο οι μειώσεις αποδοχών να πραγματοποιηθούν σε συλλογική βάση παρά επιμέρους.


Κατά την άποψη μας θα πρέπει η ΟΤΟΕ και οι τραπεζίτες να καθίσουν σε κοινό τραπέζι διαπραγματεύσεων και να θέσουν τις παραμέτρους για μια κοινή συμφωνία μείωσης αποδοχών.


Προφανώς σε αυτή την συλλογική λύση θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕ και ΤΤ.


Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕ και ΤΤ θα υποστούν μια μείωση 26%. Είναι λάθος οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕ και ΤΤ να υπάγονται στο άρθρο 31 του μεσοπρόθεσμου και οι άλλες τράπεζες να διέπονται από άλλο καθεστώς. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση.


Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να τεθούν ρεαλιστικές προτάσεις.


Μείωση αποδοχών 5% π.χ. είναι μη ρεαλιστική όπως και το 20%.


Ως εκ τούτου το εύρος της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να κινηθεί μεταξύ 10-15% ή μεσοσταθμικά 12%


Θα σκεφθείτε ορισμένοι ότι είναι δυνατό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις για το μισθό του κάθε εργαζόμενου που είναι ιερός σε μια λογική ομαδοποίησης;


Για να είμαι και εμείς ρεαλιστές. Η μείωση του κόστους πρέπει να είναι οριζόντια για όλα. Π.χ. εμείς τα ΜΜΕ πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση των διαφημιστικών εσόδων το 2012.


Αυτό πρέπει να συμβεί καθώς όλοι συνολικά πρέπει να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης της χώρας.


Όμως η μείωση των αποδοχών αποτελεί κατά την άποψη μας και ένα τρόπο εκτόνωσης της πίεσης που ασκείται στις διοικήσεις να μειώσουν τα κόστη τους.


Αν δεν υπάρξουν συμφωνίες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε απολύσεις σε μειώσεις προσωπικού.


Μια μείωση αποδοχών 10-15% θα μπορούσε να αναβάλλει, να μεταθέσει ή ακυρώσει έως και μειώσεις 10 χιλ εργαζομένων στις τράπεζες.


Για να ειπωθεί πιο κατανοητά ή μειώσεις μισθών ή μειώσεις προσωπικού.


Το δίλλημα δεν είναι μειώσεις ή απολύσεις θα ήταν λάθος και προκλητική μια τέτοια προσέγγιση αλλά αν μέσω των μειώσεων των αμοιβών μπορεί να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας.


Οι τράπεζες έχουν ήδη προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση του μισθολογικού κόστους.


Η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση των μισθών από 10% έως 20% προκειμένου να περιορίσει κατά 50 εκ ευρώ το χρόνο το μισθολογικό κόστος.


Οι μειώσεις είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού και διαμορφώνονται ως εξής: μισθοί μέχρι 1.500 ευρώ μειώνονται κατά 10%, από 1.500 έως 3.000 ευρώ μειώνεται κατά 15%, ενώ μισθοί 3.000 ευρώ και πάνω η μείωση φτάνει το 20%.


Η Εθνική Τράπεζα, προχωράει σε περιορισμό του μισθολογικού κόστους κατά 150 εκ ευρώ ετησίως, η Emporiki bank θα προχωρήσει σε μειώσεις 18% με στόχο να εξοικονομηθούν 50 εκ ευρώ σε ετήσια βάση.


Παράλληλα έθεσε όριο μικτών αποδοχών τις 6.000 ευρώ για τους διευθυντές διευθύνσεων και 5.000 ευρώ για τους διευθυντές τομέων.


Η Geniki bank έχει ζητήσει μείωση μισθών και επιδομάτων κατά 15% και την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.


Με βάση όλες τις ενδείξεις μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία σε οριζόντια μορφή μεταξύ τραπεζιτών και ΟΤΟΕ με στόχο μια μεσοσταθμική μείωση 12%.


Τι σημαίνει μεσοσταθμικά; Ένας εργαζόμενος των 800 ευρώ δεν μπορεί να μπει σε καθεστώς μείωσης αλλά όσο αυξάνονται τα εισοδήματα είναι προφανές ότι θα αυξάνονται και οι μειώσεις.


Οι τραπεζίτες και η ΟΤΟΕ θα πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις καθώς στο τέλος όλες οι πλευρές θα έχουν συμβάλλει στην διασφάλιση των περισσότερων θέσεων εργασίας.


Αν αντί συμφωνίας υπάρξουν κόντρες….το σύστημα να προετοιμαστεί για 10 χιλ μειώσεις ή απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: