Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

''Λύση Ουγγαρίας'' τελικά δόθηκε. Η Γερμανία κατάφερε να πείσει ακόμη και τον κ. Μπαρόζο για την αναγκαιότητα της εισόδου στην Ευρωζώνη επίσημα πλέον του ΔΝΤ. Και ναι μεν δεν είναι πρωτοφανές αφού υπήρξε το ανάλογο στην Ουγγαρία αλλά από την άλλη η κατά 35% συμμετοχή του ΔΝΤ στο ενδεχόμενο αίτησης βοήθειας (ως ''έσχατη λύση'') από την Ελλάδα δεν είναι αυτό που είχαν στοχεύσει και η Ελλάδα και τα μικρότερα κράτη.
Αυτό που αποκομίζει κανείς ως πρώτη εκτίμηση (θα δούμε στην πορεία τα πράγματα) είναι ότι ο στόχος της Ελλάδας επετέτχθη μερικώς όπως και της Γερμανίας το ίδιο. Ερμαφρόδιτη λύση, να μην παραπονεθεί κανείς. Όμως φάνηκε η γύμνια της Ευρώπης. Αδυνατούν να στηριχθούν στις δικές δυνάμεις επηρεασμένες από την μεγάλη οικονομία της Γερμανίας, η οποία καθορίζει απόλυτα τις εξελίξεις στην ΕΕ. Ακόμη και τα κενά που άφησαν στην ίδρυση της ευρωζώνης, του εννιαίου νομίσματος κι ακόμη της ίδιας της ΕΕ παρ' όλο που τα βλέπουν και τα αντιλαμβάνονται δεν είναι ικανοί να τα καλύψουν. Πίσω απ' όλα αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα της Γερμανίας. Πολιτική Ευρωπαϊκού επιπέδου δεν είδαμε, είδαμε τις οικονομίες όλες να εξαρτώνται από τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης.
Η λύση που δόθηκε απλώς διασφαλίζει τον τρόπο χρηματοδότησης. κανείς δεν εγγυάται και την δανειοληψία με χαμηλά επιτόκια. Η ύπαρξη του ΔΝΤ εγγυάται μεν το χαμηλό επιτόκιο δεν διασφαλίζει όμως και την αυτονομία της ΕΕ και ιδιατέρως την αυτοδιαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας. Ενώ η σημερινή οικονομική κατάσταση αποτελούσε σημαντική ευκαρία για την θέσπιση μηχανισμών ενίσχυσης της ευρωζώνης και της ΕΕ η σύνοδο κορυφής δέχθηκε ότι δεν το θέλει. Εισήγαγε απλούς κανόνες διαχείρισης της οικονομίας με τη βοήθεια αμερικανικών κεφαλαίων. Αδύνατη η ΕΕ να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, αδύνατη να προστατέψει την ίδια της την βιωσιμότητα.
Όμως υπήρξαν, για την Ελλάδα τουλάχιστον, και τα θετικά. Μια ανέλπιστη, ίσως, παρέμβαση του κ. Τρισέ, να δέχεται η ΕΚΤ ομόλογα υποβαθμισμένα, χαρακτηρισμένα ΒΒΒ-, έιναι μια σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες. Η έλλεψη ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών έφερνε στο χείλος της καταστροφής κάποιων απ' αυτές. Η υπερχρέωση των τραπεζών και ταυτόχρονα το φόρτωμά τους από Ελληνικούς τίτλους χωρίς αντίκρυσμα μηδένιζαν την οικονομική τους βιωσιμότητα, θα κατέρρεαν σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν και το αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ τραπεζιτών, Τράπεζας της Ελλάδος και κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό. Αυτό εξασφαλίστηκε, θετική εξέλιξη. Αυτή η εξέλιξη έχει και την εξής θετική διάσταση, το Ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει την συμμετοχή των Ελληνικών τραπεζών στις νέες εκδόσεις ομολόγων χωρίς όμως να διασφαλίζεται και χαμηλό επιτόκιο. Η συμμετοχή των Ελληνικών τραπεζών στις νέες εκδόσεις εξασφαλίζει την διασπορά των ομολόγων και άρα περιορίζει και τον κίνδυνο επιθέσεων κερδοσκοπικών κεφαλαίων στα ομόλογα κι επομένως χειραγωγείται το spread. Κατά πόσο, όμως, αυτή η θεωρητική σκέψη θα είναι και η πραγματικότητα θα το δούμε στην πράξη.
Η ερμαφρόδιτη αυτή λύση των ευρω΄παϊκών πραγμάτων είχε άμεσο αντίκτυπο στο ευρώ. Το χαμηλό που σημείωσε ήταν 1,3266 και το υψηλό 1,3387 χάνοντας χθες μόνο περίπου 0,1 στον λόγο πλέον των απωλειών των προηγούμενων ημερών.
Η πτώση του ευρώ έναντι του δολλαρίου εντάσσεται στην γερμανική πολιτική, όπου μην έχοντας άλλους τρόπους συντήρησης των υψηλων εξαγωγών της η Γερμανία επιθυμεί το ευρώ να είναι ακόμη πιο χαμηλά. Με αυτή την όψη, η Γερμανία κατάφερε την καθιέρωση, αναγνώριση της επιτυχίας αυτού του οικονομικού μοντέλου διαχείρισης των οικονομικών της μέσα από την ΕΕ. Ωφελημένη βγαίνει η Γερμανία σε μεγάλο ποσοστό από τις εξελίξεις αυτές.
Πολιτικά η ΕΕ βγήκε μειωμένης ισχύος απο την χθεσινή σύνοδο κορυφής, αυξημένης όμως η Γερμανία. Η λύση αυτή υπονοεί ακόμη την θέσπιση εμμέσως πλην σαφώς εν΄ςο μηχανισμού στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης με τη ισχυρή συμμετοχή του ΔΝΤ. Μέσα απ΄αυτή την εξέλιξη ίσως να προκύψει και ο σχηματισμός μιας οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, όπου όλες οι μικρές οικονομίες θα είναι εξαρτημένες όχι μόνο απο ευρωπαϊκά κεφάλαια αλλά και από διεθνή. Τούτο σημαίνει ότι εισάγεται  παράμετρος στην άσκηση πολιτικής αδέσμευτα και κυρίαρχα. Δηλαδή τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας στη χάραξη πολιτικής και όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης. Ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από τους οικονομικά δυνατούς.
Στην πράξη τώρα, αναμένουμε πόσο θα επηρεαστούν οι αγορές σήμερα από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Για τις τράπεζες η εξέλιξη είναι σαφώς θετική. Για το ευρώ θα το δούμε. Για το χρηματιστήριο μάλλον θα έχουμε άνοδο, κυρίως απο τις τράπεζες.
Ίδομεν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: