Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΧΑΝΟΝΤΑΣ!!!

Πλήρης απαξίωσε χωρίς φως στην άκρη του τούνελ. Ένα χρηματιστήριο χωρίς στηρίγματα, χωρίς αναλύσεις, χωρίς συναλλαγές, έρμαιο μιαςς κακοδιαχείρισης και μιας πολιτικής του ποδαριού.
Ένα τραπεζικό σύστημα, του οποίου το προφίλ φτιάχνονταν απο τους ίδιους τους επενδυτές ή απο μπαλαμουτιασμένους ισολογισμούς. Τράπεζες που στηρίχθηκαν σε αδύναμαμ και άσχετα στελέχη με σκοπό την μειωμένη δαπάνη, βρέθηακν τόσο εύκολα από τα ψηλά στα χαμηλά. Θυμηθείτε μόλις πριν ένα χρόνο όταν η Εθνική είχε 40-42 ευρώ και έλεγαν τότε θα έφτανε τα 60 ή και ακόμη παραπάνω. Σήμερα ψυχαραγεί, χωρίς μηχανισμούς στήριξης, αφημένη σε μια Πολιτεία που έγινε επαίτης δανεισμού!!!
Μια Eurobank, που αυτό που πειδιώκει είναι πως θα στριμώξει τον επαγγελματία να του πάρει κάποιες λίγες χιλιάδες ευρώ ή και κάποιες εκατοντάδες ευρώ και που θα εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα των διατάξεων πάνω στο νοικοκυριό και τον μικρομεσαίο.
Σ' αυτό το ''ωραίο'' περιβάλλον όλοι οι τίτλοι καταρακώνονται, χάνουν και την ελάχιστη αξία που τους είχε μείνει. Πλησιάζουν όλες στις ονομαστικές τιμές. Πουθενά στο κ΄σομσο δεν έχει γίνει αυτό. Ακόμη και στα μικρά χρηματιστήρια υπάρχει μηχανισμός, υπάρχουν οι θεσμοί, υπάρχουν τα υπουργεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο για απειλές, για εκφοβισμό, για τρομοκρατία, για να πληρώνονται αδρά κάποιοι άχετοι, ανίκανοι και πιόνια κάποιων άλλων άσχετων πολιτικών, που κι αυτοί έχουν στόχο την ίδια τους την τσέπη. Κι ύστερα θα βγούν να υπερασπιστούν την Ελλάδα, θα μεγαλοστομήσουν, θα καταγγείλουν τα μεγάλα συμφέροντα!!!
Αυτή είνι η εικόνα της Ελληνικής χρηματαγοράς.
Μ' ένα Πρωθυπουργό, που αφού πρώτα κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ξαμολήθηκε στην Ευρώπη να αποκατστήσει την αξιοπιστία της χώρας!!!
Και ώ, του θαύματος. Φάνηκε αμέσως, θρίαμβος επί θριάμβων. Νικήσαμε!!! Κερδίσαμε!!!
Τι;
Ιδού σήμερα φαίνεται τι κερδίσαμε. Μια πτώση στο χρηματιστήριο 2,11% αυτή τη στιγμή, μια έκδοση ομολόγων χθες (ζητούσε 5 δις το δημόσιο, μετα βίας προσφέρθηκαν επτά), επιτόκιο 6%, κάτι λιγότερο από την προηγούμενη έκδοση. Νικήσαμε!!! Ποιόν όμως, ακόμη δεν μάθαμε. Τα συμφέροντα; Τα Hendge Funds; Τους κερδοσκόπους; Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν καταλαβαίνει.
Αυτό που βλέπει είναι η πραγματικότητα. Σήμερα χάνει ο Έλληνας επενδυτής άλλο ένα 2,5% από τις επενδύσεις του στις Ελληνικές επιχειρήσεις για να βοηθήσει την Ελληνική οικονομία!!! Οϊμέ!!!!
Τα 3/4 του τζίρου καθημερινά γίνεται απο τις τράπεζες. Το σύνολο των (υποτίθεται) σοβαρών και μεγάλων τραπεζών δεν είνα πάνω από πέντε. Αποτέλεσμα, απόλυτα ελεγχόμενες απο τις ίδιες τις τράπεζες. Με λίγα μόλις εκατομμύρια ευρώ το χρηματιστήριο και ασφαλώς όλη η χρηματαγορά τινάζεται στον αέρα, χάνεται, ελέγχεται, κατευθύνεται, χειραγωγείται!!! Κατά τα άλλα γίνονται νόμοι για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και από την άλλη η χειραγώγιση, που δεν ισχύει για τις τράπεζες αλλα μόνο για τους επενδυτές που μπορεί να βρουν και το μπελά τους αν δεν δικαιολογήσουν την πηγή του αποθεματικού τους!!! Τι ειρωνεία!!!
Ένα σύστηαμ που απ' 'οπου να πιάσεις λερώνεσαι!!! Τζίρος στο χρηματιστήριο σήμερα; Μόλις 120 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά για Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο (δεν λέμε για αμερικανικό) είναι για σοκολάτες μεταξύ μας. Κι όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε σ' αυτή τηνκαλοστημένη παγίδα περί αλλαγής της διαχείρισης και στροφή για διαφάνεια, αξιοπρέπεια και κάτι άλλα!!! (Δεν είμαστε καλα!!)
Θρίαμβοι περί μεγάλης νίκης και πειθούς στην Ευρώπη. Πουλούσαν σήμερα οι ευρωπαίοι τα Ελληνικά ομόλογα!!! Τα spreads αντι να κατέβουν ανέβηκαν (στις 333 μονάδες βάσης). Τα CDS κι αυτά την ανηφόρα. Δηλαδή, τελικά η περιβόητη αυτή η νίκη πληρώθηκε και θα πληρωθεί ακριβά. Κάτω το χρηματιστήριο, απώλειες, πάνω τα spreads πληρώνουμε, πάνω το επιτόκιο δανεισμού, πληρώνουμε, πάνω τα CDS πληρώνουμε. Καλά που βρίκσονται τα λεφτά και πληρώνουμε; Μας τα έστειλε η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζύ; Εμείς πάντως χάνουμε και πληρώνουμε!!!
Όλα τ αΕυρωπαϊκά χρηματιστήρια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προς τα πάνω!!! Εμείς σπάμε το ένα ρεκόρο μετά το άλλο προς τα κάτω. Αυτό θα πει νίκη, αυτό θα πει έχουμε λεφτά, αυτό θα πει διαφάνεια και καλοδιαχείρηση.
Στόχος των ''μεγάλων'' τραπεζών είναι να παραμείνουν σε κερδοφορία!!! Βέβαια, αν πάρουν τα σπίτια, τα οικόπεδα των οφειλετών θα εμφανίσουν στον ισολογισμός τους τις υπεραξίες όπως τις θέλουν εκείνες. Για βέβαια να τολμήσουν να βγάλουν κέρδη κάτω από 70% είναι.....χαμένες όταν όλες οι τράπεζες του κόσμου είναι κατόρθωμά τους να έχουν κέρδη της τάξης του 15%!!!! Ώ, τι ωραία χώρα!!!!
Ας μείνουμε και πάλι σήμερα με τις απώλειες στο χρηματιστήριο της τάξης του 2% και τα ξαναλέμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: